Glas Javnosti

GRAĐANIMA SRBIJE MASOVNO STIŽU POZIVI ZA VOJSKU: Evo kolike su KAZNE za neodazivanje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom poslednjih nekoliko nedelja, na adrese građana, vojnih obaveznika, širom Srbije ponovo masovno stižu pozivi za vojne vežbe.

Odlazak na ove vežbe često podrazumeva odsustvo sa posla ili fakulteta, pa se mnogi uopšte ne odazovu, iako je u pitanju zakonska obaveza, što za posledicu ima kazne, novčane ili zatvorske.

Pozivi stižu na vrata vojnih obaveznika u svim krajevima Srbije, a građani kojima su uručeni uglavnom se neprijatno iznenade.

“U sandučetu sam pronašao papir za neisporučenu poštu, pogledao sam adresu odakle je poslato i pozvao broj telefona. Iznenadio sam se kad su mi se javili iz vojnog odseka, odnosno bivše mesne zajednice na Zvezdari. Rekli su mi da je u pitanju poziv za vojne vežbe. Pitali su me koje sam godište i objasnili da prave upis u rezervni sastav i da moram da odem da se prijavim”, priča Bojan D. (31), koji već nekoliko godina živi i radi Beogradu.

“Neću ništa da radim, neću da se pojavljujem, pa neka šalju pozive. Uostalom ovaj nije ni došao do mene, da ih nisam pozvao telefonom, ne bih ni znao da treba da se javim.


(Foto: Jutjub)

Ne znam koje su dalje procedure, svakako neću da idem u Cojsku, pa da me mobilišu u slučaju rata. Imam posao, porodicu, obaveze, a da pristanem na te vežbe morao bih na dve nedelje da odsustvujem, što zaista ne mogu, niti želim”, kaže Bojan, koji inače nije iz Beograda, a dodaje da je u njegovom rodnom gradu, u unutrašnjosti Srbije, već nekoliko drugova, koji su istih godina, dobilo poziv za rezervni sastav, odnosno vojne vežbe.

Kazna zatvora do dva meseca

Odazivanje na vežbe je zakonska obaveza i ukoliko se neko ne pojavi po pozivu ili svoj izostanak ne opravda, moraće da plati 10.000 do 50.000 dinara ili da ide na izdržavanje kazne zatvora u trajanju do čak 60 dana.

Naime, na sajtu Ministarstva odbrane stoji informacija o pozivanju lica iz rezervnog sastava, gde se mogu videti raspored i vojne vežbe na teritoriji Srbije.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.


(Foto: Jutjub)

Vežba se prekida, odnosno odlaže u sledećim slučajevima: bolesti, ako je član domaćinstva istovremeno na služenju vojnog roka, polaganja ispita, učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama, usled smrtnog slučaja ili teške bolesti u porodici, nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Plata za rezerviste

Zahtev za odlaganje vežbe podnosi se teritorijalnom organu kod kojeg se lice vodi u evidenciji u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu.

Rezervistima u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja.

Osobama u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, tokom obuke pripada naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.


Licu u rezervnom sastavu koje nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i licu u rezervnom sastavu, koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvano, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada.

Informacija o pozivanju lica iz rezervnog sastava, radi saopštavanja rasporeda i vojne vežbe na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR