Glas Javnosti

U susret Blagodatnom Ognju i Vaskrsu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od 335. godine do danas u Sabornom hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, Blagodatni Oganj svedoči o prisustvu Božjem koje prosvećuje tamu ljudsku.No,Oganj ne dolazi samo onima koji ga dočekuju u Jerusalimu na svaku Veliku subotu,već dolazi zbog vascelog roda ljudskog

U samom sabornom hramu pored vojske i policije ceremonijalnu proceduru izvršavaju zvanični čuvari Hristovog groba kavasi (gavazi),Turci Seldžuci potomci najstarijih čuvara Groba rodom iz Konstantinopolja (Carigrada) neprekidno iz dve porodice već 250 godina. Na Veliki Petak saborni hram se zaključava i u njemu ostaje desetak hiljada ljudi.

Hram se otvara u 10 časova na Veliku Subotu a u 11 se gase sva svetla,sveće i kandila kojih ima preko stotinu samo u Kuvukliji (paraklis Groba Gospodnjeg u Sabornom hramu).Kuvukliju pregleda komisija kako bi proverili da nije ostao bilo kakav plamen. Na mermernu ploču Groba komisija stavlja komade vate,neupaljeno kandilo  i patrijarhov Molitvenik sa zlatnim listićima. Ulaz se zapečati ogromnim voskom ispod kog su dveri zavezane belom trakom u obliku slova x koje monasi u rukama unakrsno drže.To se danas tako poštuje po ugledu na Veliku Subotu kada judejski jerarsi tražiše od Pilata da Hristov Grob zapečate i postave stražu kako bi "sprečili" Vaskrsenje Hristovo.

Zanimljivost je iščekivanje događaja vezanog za Blagodatni Oganj gde evropski pravoslavci to čine skrušeno na molitven i tih način dok pravoslavni Arapi Palestinci udaraju u talambase pevaju i igraju.Zanimljivo je i da svi predstavnici hrišćanskih konfesija moraju uzeti blagoslov pravoslavnog patrijarha jer bez blagoslova ne mogu dobiti ni sveće sa upaljenim Blagodatnim Ognjem od patrijarha.

Oko 13 časova dolazi patrijarh grada Jerusalima i cele Palestine otac Sionske crkve sa velikodostojnicima.

Svečana litija na čelu sa patrijarhom obilazi tri puta oko Kuvuklije uz pojanje.Patrijarh blagosilja narod zatim skida mitru,sakos i omofor, predaje žezlo pomoćnicima i ostaje samo sa epitrahiljem u stiharu,pojasu i narukvicama.Ulaskom u Hristov Grob (sam patrijarh ili neko od mitropolita a po blagoslovu patrijarha) klekne lagano prelazeći vatom po mermernoj ploči izgovarajući molitve za dolazak Blagodatnog Pored njega su pripremljena četiri snopa po 33 sveće. U paraklisu Anđela je i jermenski predstavnik i to vrlo blizu "kontrolišući" da slučajno patrijarh sam ne zapali svežnjeve sveća.Ovo nepoverenje pokazuje da Blagodatni Oganj zaista dolazi samo pravoslavnom patrijarhu.

Platinastobela,purpurna, gromolika, ognjena nit spušta se kroz otvorenu kupolu Saborne crkve čujno parajući vazduh taman takvom brzinom da može da ga registruje ljudsko oko.Prisutni vide ogromnu munju koja se razliva neviđenim sjajem. Ta sila Blagodatnog Ognja pali kandilo patrijarhu i vatu na Grobu a on od njih pripremljene sveće.Blagodatni Oganj u prvim minutima uopšte ne peče niti može bilo šta da izgori ako se njime upali.Oganj se za tili čas proširi po čitavom hramu i crkva liči na ogromnu buktinju.Oganj se brzo raznese po Jerusalimu i  Maslinskoj gori ali i pi celoj Svetoj Zemlji.Tokom cele godine kandila i sveće na časnim trpezama pravoslavnih hramova u Svetoj Zemlji pale se i gore ovom čudesnom vatrom.

Iz knjige "Koga imam na nebu" Hadži Dragan B. Popović

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR