Glas Javnosti

PREDSEDNIK VUČIĆ: Rezolucija o Srebrenici je kažnjavanje srpskog naroda

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pred Srbijom teških sedam dana koji se se završiti Generalnom skupštinom UN na kojoj će se glasati o rezoluciji o Srebrenici.

„Oni će formalno pobediti, ali mislim da će se svi Srbi osećati ponosno“, rekao je Vučić.

On je odbio da licitira sa brojevima i podsetio da su naši protivnici Berlin, Vašington, London i da je pritisak na one koji se protive rezoluciji ili su uzdržani „ogroman“.

„Skoro da sam siguran da će naši kineski prijatelji biti protiv, to je prvi put i to je strašno važno“, rekao je Vučić.

„Radimo sve što možemo, ali mi smo mala Srbija, suviše mali da se suprotstavimo Berlinu, Londonu Vašingtonu. Ali ćemo se suprotstaviti. Insistirao sam da se borimo“, rekao je Vučić, dodajući da „naši protivnici, nisu u regionu, naši protivnici su Berlin, Vašington, London“.


„Znam da je rezolucija o Srebrenici strašno važna, jer znam kakve će to posledice ostaviti u budućnosti, naročito ako vide da im je to prošlo lako kako se nadaju da će proći“, rekao je predsednik. „Da su hteli nešto lepo da učine, seli bi sa nama da se dogovaraju osam meseci, a ne sa Nemcima. Seli bi sa nama da razgovaraju, pa da vidimo šta možemo da napravimo“, dodao je.

Vučić je rekao da je u krajnjoj instanci, cilj rezolucije ukidanje Republike Srpske.

„Drugi je revizija presude za odgovornost Srbije i u skladu sa tim isplata ratne štete (treći cilj). Četvrti cilj je dodatno opterećivanje Srbije. Nije im cilj da grade bliže odnose već želja da unište svaku vrstu otpora njihovoj centralističkoj državi suprotno Dejtonskom sporazumu. Pokazali su sada šta je to što im znači i hvala im na tome“, dodao je.
Predsednik je dodao da nas „lažu sve vreme“ i da je to „najmanje što će im u liće reći“.

„Šta god neko danas govorio, lažu sve vreme. U istorijske čitanke će ući to što ću im reći. Lažu sve vreme. Kažu nema kolektivne krivice, krivica je individualna. Koga to Srbija nije isporučila, sve je isporučila? Sve što ste mogli da uradite, uradili ste. Što lažete da je u pitanju individualna odgovornost? Ja ne kiptim od besa, nego od časti i ponosa. To je razlika među nama. Ušao sam u ring protiv nekoga ko je teži, znajući da ću izgubiti ali ću se boriti“, rekao je.


„Naš otpor će biti veoma jak. Na stranu što su podigli tenzije u regionu, podelili su svet“, poručio je predsednik Srbije. „Nemojte da se lažemo da im je stalo do pijeteta, ja sam bio u Srebrenici i položio cvet. Ne žele žaljenje, da neko pokaže najveći mogući pijetet. Hoće kaznu za jedan ceo narod“, dodao je.

„Biće teško, ali ćemo raditi i boriti se. A posle toga ćemo krenuti da radimo još jače, da napredujemo i snažimo svoju poziciju u svetu. Osim puta ka EU, nastavićemo da negujemo i svoja prijateljstva prema Istoku“, obećao je Vučić.

Na pitanje da li je moguće ponovo odložiti glasanje o rezoluciji, Vučić je rekao da nema više odlaganja jer je „prevelika nervoza oko ovoga“.

„Nemački predstavnik putovao u Keniju i tamo lobirao. Oni misle da su završili sve i da imaju preko 100 zemalja koje su za. Mi ćemo dati sve od sebe da bude manje“, rekao je on.

Predsednik je rekao i da odnosi sa Sarajevom konstantno idu nizbrdo.

„Jedina vrsta napretka je išla u onim trenucima kada smo u crnim vrećama slali ljude koje smo hapsili u Haški tribunal“, rekao je i dodao da on želi najbolje odnose sa Bošnjacima i da ćemo svaki put pokazati pijetet prema bošnjačkim žrtvama, „ali nemojte da očekujete od nas da prihvatimo dobrovoljno gaženje sopstvenog naroda“.


Ukazao je i da mi nemamo problem da postoji Bosna i Hercegovina.

„Nikada ga nismo imali i uvek smo se držali Dejtonskog mirovnog sporazuma i njihovog Ustava. Ali, naravno, i Republika Srpska mora da postoji u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. U tome su razlike. Ali, oni su nam sada pokazali šta je to što i mi značimo i koliko žele i dijalog i dobre odnose sa nama“, naveo je Vučić.

Posle sednice UN bićemo svedoci promene u svetu, rađanja novog poretka,  rekao je predsednik. On je podsetio da postoji jedan značajan deo zemalja koji se više ne libi da govori slobodno, koji može da se suprotstavi njihovom teroru.

Mađarska je sasvim sigurno slobodna zemlja, ali i mnoge druge. Makedonci su naša braća i prijatelji, a druga je stvar kako to kod njih funkcioniše, rekao je Vučić.

„Šta hoćete da kažem za Crnu Goru? Da jedan Meksiko bude uzdržan ili Nikaragva protiv, za to mogu da vam kažem jer su to čvrsti ljudi, a Crna Gora da bude za? Ili Kina da bude protiv, a Crna Gora za. Ali vam i to govori koliko se poredak u svetu menja“.

„Garnatujem narodu da ću uraditi sve i dati sve da sačuvam čast i obraz ove naše jedine Srbije. Mi nemamo rezervnu otadžbinu. Zemlja nam je na odvratan način napadnuta… Mi smo jedina zemlja kojoj otimaju zemlju. Govore o Ukrajini, a ko otima parče zemlje ovoj zemlji. Po kojoj rezoluciji? Baš ih briga. Rezolucija se zove ‘mnogo smo jaki i jači od vas’“, prokomentartisao je predsednik.


Govoreći o zahtevu Prištine za članstvo u Savetu Evrope, Vučić kaže da može da bude svašta, ali da im neće tako lako ići.

„Neće im to tako lako ići, zato što bi tu i Nemci pogazili sve svoje principe. Ali ja vidim šta rade. Oni sada rade na jednom drugom triku, u tome učestvuju Knaus i čitava ta lobi mašinerija oko njega, Britanci i tako dalje. A to je da se vratimo na Ahtisarijev plan, baš nas brige za Brislski sporazum, a tu možete u skladu sa kosovskim zakonima i kosovskim ustavom da osnujete Zajednicu srpskih opština, ali pošto nema srpskih opština na severu, ma cirkusijadu prave“, poručio je Vučić.

Ukazao je da su nam tu ruke vezane, kao i da oni tu glasaju po komandi.

„Ono prijatelja što imamo, to ih imamo, više od toga da ih imamo, nećemo ih imati. Borimo se, radimo sve što možemo, ali su to prilično ograničene mogućnosti“, rekao je Vučić.

Na pitanje postoji li opasnost da neka od petorke koja nas podržava kada je u pitanju status Kosova i Metohije u Evropskoj uniji promeni svoj stav, Vučić kaže da se nada da ne.

„Slovaci i Mađari dok je Fica i Orbana nikada neće promeniti svoj stav. Španija neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova. Plašim se španskog stava po pitanju Srebrenice. Kipar neće promeniti svoj stav. Nadam se da Grčka neće promeniti svoj stav“, poručio je Vučić.

Osvrnuo se na zabranu ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM, koje je za naš narod i našu crkvu srce duhovnosti.


„Ne postoji predstavnik Kvinte i zapadnih zemlja koji nije zvao zbog navodnog zadržavanja Rade Trajković na administrativnom prelazu. Niti je ona zadržana, niti uhapšena. Isto je bilo i za autobus sa kosovskim Albancima koji smo navodno zadržali na graničnom prelazu sa Hrvatskom. To je bila vest u svim svetskim medijima, a nigde nema vesti da patrijarhu Porfiriju nije dozvoljen ulazak na KiM. Jer njih to ne interesuje, a svom čedu će sve progledati kroz prste. I onda još slušate kako su oni šampioni u vladavini prava, a ne date jednom patrijarhu da poseti svoju pastvu“, rekao je Vučić.

Govoreći o predstojećim izborima i SNS-u, Vučić je rekao da će biti mnogo teško i da su se svi ujedinili.

„Ljudi misle da je svejedno za koga glasaju. Izbori nisu igra i igračka. Imamo ESKPO, imamo ciljeve, prosečnu platu od 1400 evra, u Beogradu 1800 evra već 2027. Mi ćemo tada biti na nivou današnjeg proseka EU ili iznad. Za to je potrebno da radimo vredno, da ne pravimo eksperimente. Problem je ako mislite da vlast možete da promenite neozbiljnošću i neodgovornošću. Zato pozivam sve  ljude da izađu na izbore i glasaju po svojoj savesti“, rekao je on.


Predsednik je rekao i da je podela u savremenom društvu stvorila atmosferu da neko puca u slovačkog premijera Roberta Fica.

„Nezamislivo je da se ovako nešto desi u savremenom dobu. Sve što imamo kao podatke, jasno govori o velikoj medijskoj podeli i podeli u društvu što je stvorilo atmosferu da je postalo normalno da neko puca u slovačkog premijera“, rekao je Vučić.

Kao dokaz podele, rekao je da se prvo išlo sa tim da je napadač bolesnik, onda je dete reklo da nije bolesnik i da nije lečen.

„A onda su krenule druge stvari. Da su se najviše zabrinuli Vučić, Orban, da bi neko rekao imao je pravo da ga ubije, to nije tako loše. On je veliki lider nesalomljive volje, kakav se retko viđa“, rekao je predsednik.

On je dodao da je Robert Fico njegov iskreni, dugogodišnji lični prijatelj, čovek koga izuzetno ceni.

„On je iskren prijatelj Srbije, toliki da na njega ne možete da izvršite pritisak. On će uvek biti uz svoju Slovačku, ali i uz Srbiju“, rekao je predsednik i nazvao Fica „velikim liderom nesalomljive volje“ i izrazio uverenje da će se slovački premijer oporaviti baš zahvaljujući toj snažnoj volji.

Glas javnosti / Nedeljnik Afera

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR