Glas Javnosti

STOP ZA LAŽNU DRŽAVU! Profesor Gajić: Dok je Rezolucija 1244 na snazi nije moguće da tzv. "Kosovo" uđe u UN (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu Aleksandar Gajić kaže da je Rezolucija o Palestini koju je nedavno usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija po svemu osobena i da je reč o raritetu u praksi Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i da je situacija koja se tiče Palestine potpuno drugačija od pitanja Kosova.

Prvenstvena svrha ove rezolucije, kako ukazuje, bila je da odredi modalitete učešća Palestine u radu Generalne skupštine i u radu Ekonomskog i socijalnog saveta, kao nekoga ko nije član te organizacije i ko u GS ima samo posmatrački status. 

"To pitanje nije novo pred organima UN, budući da Palestina već godinama ima odgovarajući status pri GS i uživa podršku jako velikog broja država.

Pitanje Kosova je potpuno drugačije. Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 Kosovo je stavljeno pod međunarodnu upravu i jasno je unutar Organizacije ujedinjenih nacija da se ono ne može smatrati državom. Rezolucija 1244 je jasna u pogledu toga da se u UN Kosovo može tretirati jedino kao sastavni deo Republike Srbije koji se trenutno nalazi pod međunarodnom upravom i pitanje situacije na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244 se nalazi pred Savetom bezbednosti", navodi Gajić.

Da bi jedan entitet ili država, kako dodaje, bila primljena u UN potrebno je da prvo podnese zahtev koji mora da prođe Savet bezbednosti koji treba da da pozitivnu preporuku GS za prijem tog entiteta u UN, a SB treba i da utvrdi da li je taj entitet država. 


"U slučaju Kosova dok je Rezolucija 1244 na snazi nije moguće da ono prođe takvu proceduru. Inače, kada se prođe SB onda GS UN dvotrećinskom većinom članova koji su prisutni može da odlučuje o prijemu države. Želja aktuelnih kosovskih vlasti je verovatno da imaju bilo kakav status pri GS UN, međutim u tome ih trenutno sprečava ne samo što nemaju podršku u broju država koje bi podržale takav predlog, nego i njihov status koji imaju pred SB, jer je SB telo koje je primarno odgovorno za održavanje mira i bezbednosti i dok se neka situacija nalazi na dnevnom redu SB, Generalna skupština o njoj ne može da raspravlja i odlučuje.

Eventualni zahtev Kosova za sticanje statusa posmatrača ili nekog drugog statusa pri UN u nekoj bliskoj budućnosti bio bi preambiciozan. Može da postoji pokušaj, međutim teško da bi tako nešto moglo da prođe", ocenjuje Gajić. 


On dodaje, da ukoliko bi se u slučaju Kosova postavilo pitanje legalnosti pred organima UN, da bi to bilo mnogo problematičnije nego kada je reč o Palestini. 

"Način na koji Kosovo teži da postane nezavisna država apsolutno je u suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnog prava i sa svim onim na čemu počiva organizacija UN. Stoga je bilo više teorijskih radova koji su hteli da posmatraju da Kosovo ima status sličan nekom kolonijalnom statusu, što je apsolutno isključeno i od toga se očigledno davno odustalo. Kada je reč o Palestini, to je pitanje koje podrazumeva i odnose sa Izraelom i proces dekolonizacije, ali kada je reč o Kosovu situacija je potpuno drugačija", zaključuje Gajić. 


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR