Glas Javnosti

ROBOT ASISTENT NA OPERACIJAMA: U Beču već praksa, u Srbiji se radi na nabavci aparata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Hirurzi u Beču od početka godine pacijente operišu pomoću mašine za minimalno invazivnu hirurgiju "Da Vinči".

Ovakav robot u Srbiji i dalje ne postoji. Robotski hirurški sistem "Da Vinči" poseduje četiri "ruke" i postiže veliku preciznost prilikom operacije, dok je domet ovih ruku čak 540 stepeni, značajno veći od ljudske ruke.
Klinika Floridsdorf u Beču jedna je od pet u ovom gradu koja poseduje ovog robota, a od februara ove godine uradili su oko 150 operacija u području opšte, torakalne i ginekološke hirurgije. Kako navode, dnevno se rade oko četiri operacije abdomena i u proseku po tri torakalne i ginekološke.

Ono što je prednost ovakve asistencije pri operaciji pacijenta, navode, upravo je i manji gubitak krvi, kao i manji postoperativni bol i komplikacije na ranama.
Grupa novinara iz Srbije, među kojima je i reporterka 021.rs, posetila je sredinom aprila kliniku Floridsdorf u Beču i imala priliku da razgovara sa dr Teodorom Kapitanovim, koji je specijalizovan u oblasti hirurgije uz pomoć robotskog sistema "Da Vinči".
Kapitanov je pre operacije preponske kile objasnio kako se doktori osposobljavaju da rade na robotskom sistemu "Da Vinči" koji se sastoji od četiri "ruke" koje asistiraju pri zahvatu kao noževi, a njima se upravlja putem konzole.
Kako kaže, trening pre svega počinje putem simulacije operacije, a mora se ispuniti više od 40 sati ovakvog treninga kako bi se prešlo na sledeći korak.
- Na robotu postoje dve konzole - glavna, preko koje hirurg upravlja i radi operaciju, dok na drugoj hirurg trenira. Na istoj mašini postoji i simulator. Nakon 40 sati obuke na simulatoru kreće rad sa mentorom koji uči prvim koracima, a onda se kreće i sa jednostavnim operacijama i vremenom se počinje raditi i na kompleksnijim slučajevima - objasnio je Kapitanov.
Iako hirurg napravi prvi rez, najveća prednost ovog aparata nalazi se upravo u visokom kvalitetu vizualizacije dela koji se operiše, a kakvu doktor ne može da vidi pri klasičnoj operaciji.
- Imamo tri dimenzije, a takođe i artikulaciju mikro-instrumenata robota, koji imaju veću slobodu i mogu se raditi visoko kompleksni operacioni manevri koji se teže rade laparaskopski i to na minimalno invazivni način - objasnio je ovaj hirurg.

Kako kaže, zahvaljujući telemanipulaciji koja se može ostvariti pomoću ove mašine, hirurg ima osećaj da je jedno sa pacijentom.
Operacija kile je jedna od najčešćih operacija koja se izvodi uz pomoć robotskog sistema "Da Vinči" u ovoj klinici, a operišu se i refluksne bolesti, kao i maligne poput raka debelog creva i rektuma. Hirurg Volfgang Ocenski navodi da se ne bi ponovo vraćao na laparoskopski način rada.
- Kada se radi posredstvom robota, vidno polje hirurga je veličanstveno. Možete videti tkiva i lako identifikovati anatomske strukture - objasnio je on.
Sam proces operacije počinje prvo sa saglasnošću pacijenta za ovakvu intervenciju, a hirurg Peter Racek objašnjava da ovakav vid operacije zapravo poboljšava život pacijenta, ali i da su rezove koje pravi robotska ruka precizniji od čovekove.
Kako su rekli iz ove klinike, nakon ovakve operacije je skoro nemoguće ponovo dobiti kilu, što nije uobičajen slučaj sa operacijama kile.
"Da Vinči" ne postoji u Srbiji
Brojni srpski mediji su početkom 2022. godine objavili vest da u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije postoji ovaj robot. Neki su, pak, objavljivali da tek treba da dođe, a nakon ovog perioda nije više bilo vesti o ovoj temi.
Na pitanja portala 021.rs iz ove institucije kratko kažu da takva tehnologija ne postoji u Kliničkom centru.
- Iako ne postoji trenutno, ulažemo sve napore da obezbedimo ovu tehnologiju - rečeno je u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.


Glas javnosti/ Y01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR