Glas Javnosti

Očekuje se produženje ljudskog veka

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Očekivani ljudski životni vek će se do 2050. godine povećati za skoro pet godina.

Predviđeno je da će se ukupni ljudski životni vek povećati sa 73,6 godina u 2022. na oko 78,1 godina u 2050. godini, što je povećanje od 4,5 godine.

Za muškarce će se povećati sa 71,1 godine na 76 godina, a za žene sa 76,2 godine na 80,5 godina.

Najveće povećanje će biti u zemljama u kojima je očekivani životni vek trenutno niži.

Trend je u velikoj meri rezultat mera javnog zdravlja koje su sprečile i poboljšale stope preživljavanja od kardiovaskularnih bolesti, Covid-19 i niza zaraznih bolesti, kao i bolesti majki, novorođenčadi i bolesti povezanih sa ishranom, kažu stručnjaci.


Iako se predviđa da će se očekivani životni vek širom sveta povećati do 2050. godine, napredak je sporiji nego u tri decenije koje su prethodile pandemiji Covid-19, pokazalo je istraživanje.

Studija pokazuje da će aktuelni trendovi u nezaraznim bolestima kao što su kardiovaskularne bolesti, rak i dijabetes, kao i izloženost faktorima rizika koji su povezani sa nezaraznim bolestima kao što su gojaznost, visok krvni pritisak, nezdrava ishrana i pušenje, imati najveće uticaj na zdravstvene probleme naredne generacije.

Produženje životnog veka nije praćeno produženjem života u zdravlju u istoj meri.

Prosečan broj godina koje osoba može da očekuje da će provesti u dobrom zdravlju povećaće se sa 64,8 godina u 2022. na 67,4 godine u 2050. godini, što je povećanje od samo 2,6 godina.

To dalje implicira da iako se očekuje da će više ljudi živeti duže, od njih se takođe očekuje da će provesti više godina u lošem zdravlju.


Ukupan broj godina izgubljenih zbog lošeg zdravlja i rane smrti koji se mogu pripisati metaboličkim faktorima rizika, kao što su visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi i visok indeks telesne mase, mera gojaznosti, porastao je za skoro 50 odsto od 2000. godine, pokazalo je istraživanje.

Analiza je zasnovala svoje procene na 88 faktora rizika i njihovim povezanim zdravstvenim ishodima za 204 zemlje i teritorije od 1990. do 2021. godine.

Glas javnosti / N01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR