Glas Javnosti

HAPŠENJE U AUSTRIJI: Devojčica (14) iz Crne Gore planirala teroristički napad na "nevernike"

Svet
Autor: Glas javnosti

Napad je bio usmeren na nevernike, a sve je trebalo da se odigra na najvećem trgu u Gracu.

U austrijskom gradu Gracu danas je uhapšena 14-godišnja crnogorska državljanka, koja je osumnjičena da je planirala teroristički napad nožem u centru grada, saopštila je policija, pozivajući se na istragu Štajerske Državne kancelarije za državnu bezbednost i borbu protiv ekstremizma (LSE). 

Kako se navodi u saopštenju, kod tinejdžerke je pronađen propagandni materijal Islamske države, uključujući brojne snimke pogubljenja, kao i nož i sekiru, prenosi portal Prese (Die Presse).


Istražitelji su ušli u trag 14-godišnjakinji praćenjem njenih razgovora i aktivnosti na društvenim mrežama, dodaje se u saopštenju.

Tokom ispitivanja u prisustvu zakonskog staratelja i branioca, 14-godišnjakinja nije priznala delo za koje se sumnjiči, a na predlog tužilaštva, sud joj je odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja i prikrivanja krivičnog dela.

Policija je upozorila da izveštaji iz proteklih nekoliko godina pokazuju jasan trend radikalizacije u i preko digitalnog prostora. 

"Visok status IS među mladom generacijom zasniva se pre svega na raznovrsnosti i kvalitetu propagandnog sadržaja dostupnog na mreži, koji ima jaku privlačnost za tinejdžere i mlade odrasle", dodaje se u saopštenju. 

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner rekao je da Kancelarija za zaštitu ustava preduzima dosledne mere protiv svih oblika ekstremizma. 


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR