Glas Javnosti

Revolucija u farmaciji, više tableta u jednoj i to odštampanoj

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Istraživači u Centru za aditivnu proizvodnju Univerziteta u Notingemu postigli su značajan napredak u personalizovanoj zdravstvenoj zaštiti kroz novu tehnologiju 3D štampanja tableta poznatu kao MM-IJZDP.

Novo dostignuće će omogućiti stvaranje tableta koje sadrže više lekova, od kojih se svaki oslobađa u određeno vreme. Ovaj izum, čije sprovođenje i realizaciju predvode dr Jinfeng Đe iz Centra za proizvodnju aditiva i profesorka Felisiti Rouz sa Farmaceutskog fakulteta, obećava da će farmaceutska industrija doživeti svojevrsnu revoluciju.
Ta revolucija, odnosno preobražaj, omogućavava stvaranje visoko prilagođenih sistema za izdavanje lekova sa neverovatnom preciznošću, što će rezultirati poboljšanjima u načinu na koji se lek primenjuje i deluje.

Inovacija je usredsređena na poli-ACMO, novo rastvorljivo polimerno mastilo posebno formulisano za farmaceutsku primenu. Taj jedinstveni materijal, sastavljen od molekula osetljivih na svetlost, učvršćuje se kada je izložen ultraljubičastom svetlu, stvarajući okvir rastvorljiv u vodi unutar tablete.
Naučnici su uspešno iskoristili 3D štampanje kako bi napravili tablete sa prilagođenim stopama oslobađanja lekova i adekvatnom prostornom distribucijom. Sve to otvara put za neviđene nivoe prilagođavanja tretmana, omogućavajući lekarima da se efikasnije pozabave specifičnim potrebama svakog pacijenta i daju lekove koji deluju maksimalno kontrolisano.
Takav pristup nudi dodatne prednosti. Jedinstvena unutrašnja struktura tablete ne samo da kontroliše brzinu oslobađanja leka i to u anjadekvatnije vreme, već omogućava štampanje više lekova unutar jedne tablete, pojednostavljujući složene režime lekova u jednu dozu.
Tehnologija je posebno korisna za pacijente sa složenim rasporedom uzimanja većeg broja lekova, što može biti zbunjujuće i teško, i što zahteva od pacijenata da uzimaju nekoliko pilula u različito vreme tokom dana.
Metod MM-IJZDP pojednostavljuje taj proces kombinovanjem više lekova u jednu tabletu, dizajniranu da otpusti svaku komponentu u odgovarajuće vreme.
- Ovo je uzbudljiv korak napred u razvoju personalizovanih lekova. Ovaj proboj ne samo da naglašava potencijal 3D štampanja u revoluciji u dejstvu i uzimanju lekova, već i otvara nove puteve za razvoj personalizovanih lekova nove generacije - izjavio je dr Jinfeng Đe.
Ipak, još postoje izazovi koje treba prevazići. Trenutni fokus je na razvoju većeg broja formulacija mastila kako bi se prilagodio širem spektru lekova. Na sreću, istraživački tim je uveren da će se primena ove tehnologije brzo proširiti i poboljšati.
Štampanje 56 lekova istovremeno
Do sada je omogućeno štampanje do 56 različitih lekova istovremeno. Mogućnost kreiranja individualizovanih farmaceutskih rešenja može verovatno pokrenuti novu eru u zdravstvu, gde su tretmani jedinstveni kao i pacijenti kojima služe.
- Budućnost propisanih lekova leži u personalizovanom pristupu, a mi znamo da do 50% ljudi samo u Velikoj Britaniji ne uzima svoje lekove pravilno, i to ima uticaj na lošije zdravstvene ishode. Pristup sa jednom tabletom bi pojednostavio uzimanje više lekova u različito vreme, a ovo istraživanje je uzbudljiv korak ka tome - rekla je Felisiti Rouz, profesor na Farmaceutskoj školi Univerziteta u Notingemu.


Glas javnosti/ N02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR