Glas Javnosti

Na kom mestu u kući treba da stoji čuvarkuća?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvo crveno jaje u domu ili "čuvarkuća" treba da stoji na ovom mestu.

Danas je Veliki petak, dan kada većina naših stanovnika farba jaja. Neki pak to izbegavaju danas jer smatraju da je ovo dan kada je potrebno strogo mirovati. Veliki petak je označen kao najtužniji dan u hrišćanstvu, dan kada je Isus Hrist razapet. Danas se strogo posti, ne peva se i veseli, a do nedelje dok nije Isus Hrist vaskrsao ne čuju se zvona u crkvama. Razlog tome je što crkvena zvona simbolizuju radost. Stari kažu da se danas ne uzimaju igle i ekseri jer se ne valja. 

Prvo jaje koje se danas farba je čuvarkuća i to je crveno jaje koje se polako spušta u crvenu boju. Mnogi ne znaju gde se čuva čuvarkuća, a to objašnjava etnolog Vesna Marjanović.

- Veruje se da, kada je Isus Hristos vaskrsao, jaja su pocrvenela i od tada se prvo jaje farba u crvenu boju. Prirodne boje su se koristile u prošlosti, crvena boja se dobijala iz korena biljke broć, dok su koristili i spanać i lukovinu za ostale boje, pa su se kasnije pojavile one "pravilne" farbe - objašnjava Vesna.


Za čuvarkuću postoji posebno mesto.

- Prvo farbanje jaje se ostavljalo kod kućne ikone, što je najčešći običaj u Vojvodini ili na nekom značajnom mestu u kući i ono se čuvalo godinu dana. Kada dođe novo, ovo staro jaje se drobilo i stavljalo u prvu brazdu, zbog berićetnosti - navodi sagovorvnica.

Vesna ističe da voda u kojoj su se kuvala jaja treba prosuti na mestu koje je manje prohodno.

- Naši muzeji su zaista bogati pričama o običajima i našoj tradiciji, pogotovo o Vaskrsu i drugim praznicima - poručuje Vesna.



Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR