Glas Javnosti

UVEK SU JEDAN KORAK ISPRED! Teroristi pronašli novi način da se nametnu na internetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Emotikoni su novo oružje militanata tzv. Islamske države (ISIL) u širenju govora mržnje i nasilnog sadržaja na internetu.

Pripadnici ISIL-a su protekla dva meseca koristili emotikone na Fejsbuku na arapskom, kurdskom i engleskom jeziku, a kako bi zaobišli pravila ove društvene mreže.

Emotikoni su korišćeni umesto reči poput oružje, eksplozija i raketa, a kako bi glorifikovali napade ove grupe širom Bliskog istoka.

Prema istrazi spoljnopolitičkog magazina Politico, ISIL svoje profile predstavlja kao profilima svetskih medija nazivajući ih imenima kao što su World News ili Media Point. Ovakvi profili imaju stotine hiljada lajkova, deljenja i komentara.

Širenje lažnih vesti je deo sofisticirane transformacije širenja dezinformacija na internetu, a koja podrazumeva korišćenje različitih taktika na Fejsbuku, Tviteru i Telegramu. Neki od profila su kreirani s primarnim ciljem širenja govora mržnje u Iraku i Siriji. To implicira i deljenje vesti o ISIL-ovim napadima.

Na Fejsbuku se prvenstveno koriste emotikonima, na Twitteru više objavljuju na arapskom jeziku, a na Telegramu koriste sadržaj direktno iz svojih izvora. Prema pisanju Politica, reč je o igri mačke i miša čiji su akteri pripadnici ISIL-a, tehnološke kompanije i sigurnosne agencije.

Korišćenjem društvenih mreža žele dopreti do velikog broja ljudi predstavljajući im se kao legitimnom političkom organizacijom. Korištenjem Telegrama koordiniraju taktiku delovanja, dok Fejsbuk koriste za širenje ublaženije propagande, a kako bi zaobišli pravila ove društvene mreže.

U Fejsbuku su odbili komentarisati ove navode, ali su poručili da istražuju sumnjive profile. Iz Tvitera i Telegrama se nisu izjasnili po zahtevu Politica do objavljivanja ovog teksta.

Uprkos tome što se brišu profili različtih terorističkih organizacija, njihovi pripadnici uvek nađu način kako da nastave koristiti društvene mreže. Utisak je da su uvek korak ispred onih koji im se suprotstavljaju,piše Klix.

BONUS VIDEO: Kako nas varaju trgovci – lažna sniženja, sumnjivi pokloni, reklamacije kao nemoguća misija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR