Glas Javnosti

Kirgistan menja dizajn zastave: Evo i zašto

Svet
Autor: Glas javnosti

Suncokret ima posebno značenje u kirgistanskoj kulturi

Parlament Kirgistana izglasao je u sredu promenu dizajna nacionalne zastave nakon što su kritičari, uključujući predsednika Sadira Japarova, rekli da njen centralni element izgleda kao suncokret koji u lokalnoj kulturi simbolizuje prevrtljivost i servilnost.


Zastava centralnoazijske nacije, usvojena 1992. nakon što je stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza, prikazuje žuto sunce - koje se udvostručuje kao vrhunac tradicionalnog kirgiskog šatora od jurte - sa 40 zraka na crvenoj pozadini.

Ali talasasti zraci su u septembru zapeli za oko pojedinim poslanicima koji su istakli da više liče na latice suncokreta.


Suncokret u kirgistanskoj kulturi ima posebno značenje koje je ekvivalentno značenju vetrobrana u nekim evropskim jezicima – koristi se da opiše prevrtljivu i servilnu osobu koja je spremna da promeni vernost radi lične koristi.


Takve ideje mogu se smatrati posebno štetnim u zemlji čija relativno mala privreda u velikoj meri zavisi od većih partnera. Više od milion Kirgiza, od ukupno manje od sedam miliona stanovnika, radi u inostranstvu.

Zakon koji je u sredu usvojio parlament Kirgistana u prvom čitanju menja dizajn kako bi sunčevi zraci bili ravni.

Glas javnost 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR