Glas Javnosti

Strašno! U Srbiji za 12 godina ubijeno 406 žena!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od 2011. do 2023. godine, u porodičnom nasilju ubijeno je 406 žena i devojčica, podaci su "Femicid memorijala", koji je predstavio Autonomni ženski centar.

U više od stotinu slučajeva, nasilje je prijavljivano nadležnima. Statistika je alarm za hitne promene u sistemu, poručuju iz te organizacije, uoči Dana sećanja na žene žrtve.
Za nepunih pet meseci ove godine ubijeno je devet žena, poslednja pre dva dana.

U poslednjih 12 godina udavljene, zaklane, zapaljene ili prebijene do smrti su 391 žena i 15 devojčica.

Stručnjaci se slažu da je nužno promeniti propise i da se nasilnici kazne čim ih žrtva prvi put prijavi. 

- Za neke visokorizične učinioce ne postoji drugi način osim da mu bude određen pritvor i da im bude izrečena kazna zatvora. Kućni zatvor koji se ne prati, sa nanogicama koje ne rade i ne funkcionišu i koje nemaju dobar nadzor, to je isto nešto što se vidi da, nažalost u ovakvim slučajevima ne funkcioniše-  rekla je advokat Vanja Macanović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, ponovo će uputiti Ministarstvu pravde inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika, Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i Zakona o izvšenju krivičih sankcija.

- Podsetiću samo na ovaj poslednji, gde smo tražili da žrtva bude obaveštena o tome da je osuđeni završio kaznu zatvora ili pobegao, jer nema dileme da to jeste jedan od rizičnih trenutaka. Svi koji se nalaze u sistemu zaštite moraju obavezno razmišati iz pozicije žrtve - rekla je poverenica Brankica Janković.

A treba razmišljati i o podršci porodici i deci čije su majke ubijene.

- Za one porodice koje su nas kontaktirale, gde su žene imale maloletnu decu, mi vidimo čitav niz ozbiljnih problema te dece, od toga da nose prezime oca, u malim mestima se svi znaju, do toga da ta deca imaju ozbiljne psihološke probleme i da porodice moraju u dugom periodu da finansiraju terapijske postupke i slično - rekla je Tanja Gnjatović iz Autonomnog žeskog centra. 

Još čekaju, kaže, i formiranje tela koje bi analiziralo slučajeve femicida, utvrdilo gde su pukotine u sistemu i šta bi trebalo menjati da se crna statistika porodičnog nasilja smanji.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR