Embargo, uveden prošlog avgusta kao odgovor na ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima, primorao je mnoge japanske restorane u Kini da zatvore vrata, prenosi Kjodo.
Zabrana je naročito uticala na ustanove u urbanim sredinama, kao što su Peking i Šangaj.
Prema rečima veletrgovca koji prodaje svežu ribu i prerađene proizvode restoranima širom Kine, između 100 i 2.500 japanskih restorana sa kojima je sarađivao je zatvoreno od obustave uvoza u avgustu.
Dok je vlada Hong Konga zabranila uvoz morske hrane iz Fukušime i devet drugih prefektura nakon početka puštanja prečišćene vode, isporuke iz drugih regiona u Japanu još uvek traju.
Kako navode izvori, neki dileri koriste situaciju tako što čamcem prevoze japansku morsku hranu iz Hong Konga u obližnji Šenžen u provinciji Guangdong i prodaju je po povišenim cenama.
Prilikom naručivanja, kupci mogu čak i da navedu željeno poreklo za proizvode koje kupuju, kao što su Nemuro na Hokaidu za morske ježeve i Oma u prefekturi Aomori za tunu, rekao je izvor za Kjodo.
Međutim, ovaj način nabavke je rizičan, jer se trgovci suočavaju sa potencijalnim kaznama, dok su kvalitet i vreme dolaska proizvoda često nepouzdani.
Takaši Ito, 74-godišnji menadžer japanskog restorana Merase“ u Šangaju, sarađivao je sa lokalnim ribarima i brokerima kako bi ih naučio o popularnim vrstama ribe u japanskoj kuhinji, kao i o pravilnim metodama skladištenja.
Takođe je razvio sistem gde se sveže ulovljena riba fotografiše i deli na društvenim mrežama, omogućavajući restoranima da naruče za jedan ili dva dana.
Ito planira da uvede ovaj sistem u suši restorane u Kini kako bi zajedno prebrodili izazove koje predstavlja zabrana uvoza morskih plodova.
On je rekao da je odlučan da očuva japanski ukus koristeći kinesku ribu“.
Iako je prodaja u Meraseu pala na 70 odsto nivoa pre zabrane, Ito se nada da će zajedničkim radom japanska restoranska industrija u Kini moći da prevaziđe krizni period.
Glas javnosti T02S