Glas Javnosti

5 NEOBIČNIH tehnika za farbanje jaja (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uskrs je pred vratima, a sa sobom nosi tradicionalne porodične trpeze i šarena jaja. Domaćice imaju na raspolaganju mnogo različitih tehnika za bojenje jaja, obično praktikovanih na Veliki petak. Među tim metodama, postoje neki neobični, ali jednostavni načini koji će zasigurno oduševiti sve prisutne.

Pored klasičnih boja, za bojenje jaja mogu se koristiti sastojci poput šlaga, boja za kolače, šećera, vina, riže i krep papira. U našim interesantnim receptima otkrijte kako da koristite ove materijale i kakav će krajnji rezultat biti.

Farbanje jaja šlagom

Zvuči nemoguće, ali isprobajte. Trebaju vam šlag, boje, jaja i papirni ubrusi. Boje nakratko stavite u vruću vodu. Šlag treba da bude gust, pa ga umutite sa upola manje vode. Nakapajte boje po izboru. Čačkalicom mešajte boje po šlagu. Kuvano jaje uvaljajte u šlag. Odložite ih na papirni ubrus. Posle pet minuta ih lagano obrišite ubrusom. I na kraju odbarite korpicu za uskršnja jaja.

Korišćenje boje za kolače

Ova tehnika je često primenjivana kod naših domaćica. U posudu stavite jaja i nalijte ih vodom. Nakon toga sipajte alkoholno sirće (3 kašike za jedno jaje). Kuvajte na tihoj vatri 5 minuta. Kada provri, penu skidajte kašikom. Ostavite ih da se malo prohlade, a onda ih istrljajte sunđerom. Primetićete da im se skida braon boja i da postaju bela.

Potrebna vam je salveta i boja za kolače. U male čašice sipajte boju za kolače i dodajte malo vode. Jaje umotajte u salvetu i štapićima nanesite boju. Umesto štapića možete koristiti i špric za nanošenje boja. Salvetu dobro natopite bojama. Ostavite jaja tako 20-ak minuta. Nakon toga skinite salvetu.

Bojenje u belom vinu – svetlucava jaja

Uzmite šećer, belo vino i boje za farbanje. U šerpu sipajte belo vino i šećer. Zatim dodajte željenu boju i promešajte kašikom. Stavite jaja unutra i neka budu na vatri do 8 minuta. Izvadite jaja iz posude i poređajte ih na ubrus. Na kraju pospite šećer po njima i ostavite da se osuše.

Farbanje jaja u krep papiru

Za tehniku sa krep papirom pored njega pripremite i alkoholno sirće, bela ili obična jaja, flašu u koju se stavljaju jaja umotana u papir. Prvo isepkajte papir na delove. Onda sipajte sirće u neku posudu i potopite krep papir. Kasnije stavite u flašu jaja jedno na drugo kako bi se boje slile. Posle pola sata izvadite i polako odmotajte jaja, pa ih obrišite namašćenom krpom.

Farbanje rižom

Ovo je jedna od najlepših tehnika. Trebaju vam obarena jaja, sirće, riža i boje. Od posuda, koje prethodno treba obložiti kesom, možete koristiti i plastične čaše, u koje ćete sipati rižu. Nakon toga uzmite boje i ubacite ih u posudu. Potom uzmite sirće i sipajte jednu kašiku u svaku posudu (čašu).

Uzmite kesu i umućkajte sastojke unutra što više. Uzmite jaje stavite ga u vrećicu i razmažite boju trljajući kesu po njemu. Kada se jaja sasuše, uzmite ulje i premažite ih.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR