Glas Javnosti

TIKTOK ozbiljna pretnja za Jutjub

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Iako još uvek nezvaničan, ovaj potez predstavlja poslednji napor kineske kompanije da proširi ponudu TikTok-a u trenutku kada je rast broja korisnika te društvene mreže sve sporiji.

Platforma TikTok je nekim korisnicima dao mogućnost da na svoje profile aploaduju video snimke dužine 60 minuta, što bi potenicijalno moglo da predstavlja problem za YouTube i druge video striming servise.

Međutim, još uvek nije baš sasvim jasno u kojim delovima sveta je nova mogućnost dostupna, kao ni to da li će i kada biti dostupna većem broju korisnika.


Iz TikTok-a su za TechCrunch potvrdili da je nova funkcija omogućena određenom manjem broju korisnika, ali da nema planova da ona u što kraćem roku postane dostupna svima.

Iako još uvek nezvanično, ovo ažuriranje predstavlja poslednji napor kineske kompanije ByteDance, vlasnika platforme TikTok, u pokušaju da proširi ponudu svog glavnog proizvoda u trenutku u kome je rast broja korisnika te društvene mreže usporen.

Kada je 2016. lansiran, TikTok je korisnicima dozvoljavao snimanje videa u trajanju od 60 sekundi. Kasnije je dužina povećana na 10 minuta, dok neki kreatori sadržaja imaju mogućnost i da snimaju 15-ominutne video klipove.

Glavni konkurenti TikTok-a, Instagram Reels i YouTube Shorts svojim korisnicima nude slične dužine trajanja snimaka.


Test nove funkcije stavlja TikTok u istu ravan sa YouTube-om. Mogućnost snimanja dužih videa kreatorima sadržaja bi omogućila da na toj platformi plasiraju detaljnije tutorijale ili slične vrste popularnih vlog sadržaja, za koje je YouTube glavna platforma.

YouTube nadmašuje TikTok u pogledu ukupnog broja korisnika u SAD. Statistika ukazuje na to da je 80 odsto odraslih Amerikanaca prošle godine koristilo YouTube, dok je "samo" 33 procenta koristilo TikTok, navodi Business Insider. Broj korisnika raste u mlađoj populaciji, pa tako 62 odsto mladih od 18 do 29 godina koriste TikTok, dok 93 procenta korisnika istog uzrasta koristi YouTube.

TikTok je, međutim, ispred YouTube-a po dužini trajaja pregleda. Predviđanja za 2024. godinu govore da će korisnici TikTok-a, u proseku, provoditi 55 minuta dnevno na toj platformi – što je pet minuta više od proseka YouTube-a

Glas javnosti / S10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR