Glas Javnosti

Poljaci šalju vojsku na rusku granicu

Svet
Autor: Glas javnosti

Oružane snage Poljske upozorile su stanovnike severnih teritorija na vojne kolone koje će se uputiti ka Kalinjingradskoj oblasti, najverovatnije zbog NATO vežbe "Steadfast defender 2024".

Poljska vojska će se u velikim grupama uputiti ka severu zemlje i granici sa Kalinjingradskom oblasti Rusije, objavila je glavna komanda Oružanih snaga te zemlje na Iksu.

Vlasti su upozorile stanovnike Zapadno-pomorskog, Pomorskog i Varminsko-mazurskog vojvodsva da u narednom periodu budu oprezni jer se na putu u njihovom kraju mogu naći vojne kolone. Kulminaciju su najavili u periodu od 4. do 6. maja.

Pomorkso i Varminsko-mazurkso se graniče sa Kalinjingradskom oblasti.


Slika koja je priložena uz objavu na Iksu ukazuje da razmeštanje poljske vojske ima veze sa NATO vežbom "Steadfast defender 2024", najvećom koalicionom vežbom od Hladnog rata.

U manevrima NATO-a koji će trajati do maja ove godine, učestvuje oko 50 brodova, od nosača aviona do razarača, više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova i najmanje 1.100 borbenih vozila uključujući 133 tenka i 533 pešadijska borbena vozila.

Kako su naveli u NATO-u, uvežbavaće se sprovođenje regionalnog plana Alijanse na čijoj izradi se radilo decenijama, sa detaljima osmišljenim da se odgovori na eventualni ruski napad.


Kako je upozorila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, vežbe imaju za cilj da namerno pogoršaju situaciju i povećavaju rizik od vojnih incidenata, koje na kraju mogu dovesti do tragičnih posledica po Evropu.   

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR