Glas Javnosti

Ovo su najzdravije zemlje na svetu: Statistika je pokazala

Svet
Autor: Glas javnosti

Mnogo je faktora koji određuju koliko je neka zemlja „zdrava“ – od očekivanog životnog veka do kvaliteta bolnica - o čemu svedoče brojna istraživanja koja možemo pronaći na internetu.

Dok je Blumbergov globalni zdravstveni indeks istorijski bio najpopularnija verzija ove vrste liste, indeks nije ažuriran od pandemije kovid-19 – nešto što je veoma uticalo na globalno zdravlje u celini.

Studija je izvukla podatke iz nekoliko renomiranih izvora, uključujući Odeljenje za stanovništvo Ujedinjenih nacija, Svetsku banku, Lancet studiju i Svetsku zdravstvenu organizaciju – od kojih ova poslednja obraća posebnu pažnju na faktore kao što su smrtni slučajevi povezani sa kovid-om i stopa vakcinacije.


Sjedinjene Države nisu ušle u prvih 10 (trenutno se nalaze na poziciji 45).

Evo najzdravijih zemalja na svetu:

10. Norveška

Foto: unsplash

Kao da nam treba više dokaza da Skandinavija ima odličan zdravstveni sistem, Norveška se pojavljuje na ovogodišnjoj listi zahvaljujući čistom vazduhu i vodi, dugom životnom veku (nešto više od 83 godine) i niskoj stopi ubistava (0,6 odsto u poređenju sa svetski prosek od 3,7). Zapanjujući pejzaži u zemlji takođe poboljšaju život njenih stanovnika.

9. Monako

Mali i bogati Monako je pravo mesto ako želite da živite zauvek – ili barem u svojim 80-im. Prema najnovijem izveštaju UN o izgledima za svetsku populaciju, prosečan životni vek u Monaku je 85,9 godina (trenutno najviši na svetu), što znači da njegovi milioneri imaju još više vremena da uživaju u svojim jahtama i mediteranskoj ishrani koju pripremaju kuvari.


8. Australija

Jedan pogled na plaže i doručke na Instagramu, i lako je shvatiti zašto je toliko građana Australije zdravo i srećno. Lokalna hrana nije trend – to je način života, kao i surfovanje, planinarenje i izlazak napolje uopšte.

7. Novi Zeland

Kada živite među najboljim aktivnostima na otvorenom na svetu — da ne spominjemo neke od najlepših predela — ne možete, a da ne budete zdrava osoba. Bilo da odlučite da vozite kajak u Milford Soundu ili idete na bandži džamping u Kvinstaunu tokom vašeg odmora, sigurno ćete se osećati okrepljeno. Okland se takođe smatra jednim od najboljih mesta za život na svetu, sa preuređenom obalom ispunjenom zelenim površinama i naprednim kulinarskim restoranima.

6. Tajvan

Foto: unsplash

Azijske zemlje su poznate po negovanju kulture svakodnevnog fizičkog vežbanja, kao i po tome što se hvale dijetama koje daju prednost pirinču, povrću i morskim plodovima u odnosu na crveno meso. Tajvan nije izuzetak: istočnoazijska država nudi univerzalnu zdravstvenu zaštitu za svoje građane i mnoge visokokvalitetne bolnice u većim gradovima. 2020. godine, vlada Tajvana je čak pretvorila nacionalni park Jangmingšan u prvi svetski zvanični urbani mirni park, dajući stanovnicima mesto da ojačaju svoje umove i tela.

5. Finska

Finska je poznata po tome što je stalno proglašavana najsrećnijom zemljom na svetu – a znamo da je mentalno zdravlje od suštinskog značaja za svako merenje dobrog zdravlja. Na fizičkom planu, očekivani životni vek u Finskoj se poboljšao u poslednje dve decenije, zahvaljujući naporima poput povećanja zdravstvene potrošnje i naglog smanjenja broja odraslih pušača. A ko zna? Možda zaista postoji nešto u zloglasnoj navici plivanja u ledu.


4. Hong Kong

Iako Ujedinjene nacije ne priznaju Hong Kong kao zvaničnu zemlju već kao deo Kine, njegovo visoko mesto na rang listi CEOVORLD-a je vredno pomena. Grad ima jedan od najvećih očekivanih životnih vekova na svetu – 85,5 godina, drugi posle Monaka – što Lancet pripisuje „jedinstvenoj kombinaciji ekonomskog prosperiteta i niskog nivoa pušenja“. Ako se tome doda obilje gradskih parkova, visokokvalitetnih bolnica i lak pristup planinama i plažama, nije ni čudo što ova metropola zavređuje tako visoke ocene u zdravstvenom sektoru.

3. Island

Mnogo je napisano o severnom svetlu i nordijskoj kuhinji – i ispostavilo se da su oba pomogla Islandu da se nađe na vrhu ove liste. Građani zemlje su aktivni i na otvorenom, a ishrana uglavnom sa svežim morskim plodovima i mesom iz slobodnog uzgoja pomaže u održavanju očekivanog životnog veka u 80-im i muškaraca i žena. (Ispostavilo se da ima nešto i u tim restorativnim kupatilima Plave lagune.)


2. Singapur

Možda je poznatiji po svojoj kuhinji nego, recimo, po časovima vežbanja, ali je Singapur jedna od najzdravijih zemalja u Aziji. Čini se da ljudi ovde balansiraju svoju ljubav prema hrani sa aktivnim načinom života – u stvari, vlada je svojim građanima podelila besplatne Fitbitove 2019. Čak i oni koji se ne pridržavaju redovnog vežbanja imaju jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu kao sigurnosnu mrežu.

1. Italija


Foto: unsplash

Deca rođena u Italiji mogu očekivati da će doživeti 80 godina. Čak i u zemlji pice i testenine, većina građana vodi aktivan način života i drži se dijete bogate povrćem i maslinovim uljem, što dovodi do dobrog nivoa holesterola i opšteg blagostanja.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR