Glas Javnosti

Predlog o obaveznom služenju vojnog roka do kraja meseca ispred predsednika...da li ste za ???

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vojska Srbije će do kraja meseca dostaviti predlog vrhovnom komandantu i predsedniku države Aleksandru Vučiću za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

Sve bi to bilo u redu da imamo državu kao nekada,da nismo "načeti" i iscrpljeni zadnjih trideset i kusur godina ratovima,napadima,smrti omladine...gde su nam ratni veterani...nigde...tužni i zaboravljeni... slovo na papiru.Spekuliše se da bi vojni rok trajao 3 meseca a predsednik Vučić je najavio krajem januara da bi se moglo produžiti na 100-110 dana.

Procene koliko bi državu koštalo vraćanje obaveznog vojnog roka se kreću od 90-600 miliona dinara.Jedan od izdataka je i plata vojnika. Vojnici koji dobrovoljni služe vojni rok imaju platu oko 46.000 dinara.Za obavezne vojnike bi valjalo obezbediti i vojnu opremu, uniforme...što bi bilo oko 1.500 eura po vojniku plus obroci...naravno plata redovnih vojnika bi bila znatno niža.Šta se mi kao narod pitamo...ko će nas pitati da li mi hoćemo obaveznu vojsku,da li hoćemo da opet "žrtvujemo" sopstvenu decu...

Nije dovoljno vremena prošlo od 90-ih, rane su još sveže, bole. Niko od nas nije spreman da svoje dete od 17-18 godina pošalje na prvu liniju "vatre" da brani otadžbinu dok će se deca tih istih koji donose ovakve zakone podviti repove i otići na sigurno.Toga smo svedoci decenijama unazad. Šta je sa ljudima koji su branili svaki pedalj ove zemlje,na štakama,u invalidskim kolicima,na ivici egzistencije dok su vrhu države puna usta otadžbine i očuvanju iste...Humke su u roditeljskim srcima i trideset godina kasnije sveže i zauvek će biti. Odakle ideja nekome da nama kao narodu koji je prodat stotinu puta do sada, ljudima koji su ratovali neznajući za šta da sada svoju decu šalju u vojsku i ne daj Bože rat,odakle ideja,odakle smelost...


Ko želi neka ima mogućnost izbora, ko voli neka izvoli, neka onome ko hoće vojska bude životno opredeljenje. Profesionalna vojska,posao koji treba da bude dobro plaćen i mirna Bačka.Dosta je bilo...i previše...nama koji sada imamo "klince" zrele za vojsku smo dali svoju mladost,surovo su nam je oteli....svoju decu nedamo !!!

  Ne zaboravite....
-Kad počne rat država daje topove,
bogati daju volove,
a sirotinja daje sinove...
Kad rat prođe,
država uzme topove,
bogati svoje volove,
a sirotinja traži grobove....-

  Glas javnosti /Danijela Gračanin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Otac u 04.05.2024 18:45:20 h
     0 
Ne, nikako! Takva armija je pokazala devedesetih ko je i šta je! Skupa, neefikasna i puna ljudi koji su dovedeni pod prisilom i bezvoljni su. Samo ćemo povećati broj onih koji će da odu u inostranstvo. Mi smo vrlo mala zemlja i dobro opremljena i plaćena profesionalna vojska je najbolje rešenje. A i najjeftinije.