Glas Javnosti

Zapadne banke profitirale u Rusiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Uznemirujući izveštaj Fajnenšel tajmsa otkrio je da zapadne banke odlično posluju u Rusiji i da pune blagajnu Kremlja ogromnim porezima na profit, čime indirektno finansiraju tekući sukob u Ukrajini.

Zapadne banke koje i dalje posluju u Rusiji platile su prošle godine više od 800 miliona evra poreza, što je četiri puta više od predratnog nivoa, uprkos obećanjima da će smanjiti svoju izloženost nakon sveopšte invazije na Ukrajinu.

Analiza FT-a je otkrila da je sedam najvećih evropskih banaka u Rusiji - Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank ... - zajedno prijavile profit od više od tri milijarde evra ostvaren prošle godine.

Poreski doprinosi tih banaka čine oko 0,4 odsto ukupnih očekivanih neenergetskih budžetskih prihoda Rusije za 2024. i pomažu u održavanju napora Kremlja da finansira rat u Ukrajini.

Više od polovine plaćanja poreza platila je austrijska Raiffeisen Bank International (RBI), najveća od stranih banaka u Rusiji. I pored obećanja da će ugasiti svoju ekspozituru u Rusiji, RBI je nastavio da radi nesmanjenim intenzitetom, uz obrazloženje da ne može da nađe kupca za svoj posao.

Profit RBI-a u Rusiji porastao je na 1,8 milijardi evra od 2021. do 2023. godine, što predstavlja polovinu ukupnog profita austrijske grupe. RBI je rano ušao na rusko tržište i bio je pionir u finansiranju trgovine kada je Rusija počela da izlazi iz haosa raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Nakon toga, izgradio je niz usluga potrošačkog bankarstva u zapadnom stilu koje su služile srednjoj klasi u nastajanju u godinama procvata 2000-ih.


Veliki profit IRB-a prvenstveno je posledica povećanih kamatnih stopa i ograničenja nametnutih međunarodnim sankcijama ruskim bankama, čime se povećava konkurentnost banaka u zapadnom vlasništvu u zemlji.

IRB se suočava sa sve većim kritikama Evropske centralne banke i američkog trezora zbog svojih aktivnosti u Rusiji. Amerikanci su zapretili i kaznenim merama zbog proširenja poslovanja i namere da se sa Olegom Deripaskom, sankcionisanim ruskim tajkunom, zaključi ugovor vredan 1,5 milijardi dolara.

Iako je Rajfajzen odustao od tog ugovora, Ministarstvo finansija SAD upozorava da postupci IRB-a povećavaju rizik od pokretanja mera za ograničavanje njenog pristupa finansijskom sistemu SAD.

Ostale nemačke i mađarske banke donekle su smanjile svoje prisustvo u Rusiji

Američke banke takođe ostaju finansijski aktivne u Rusiji. Citigroup je, uprkos zatvaranju svojih korporativnih i maloprodajnih operacija, postao četvrti najveći poreski obveznik među zapadnim bankama u Rusiji, zaradivši 149 miliona dolara i plativši 53 miliona dolara poreza 2023. godine, prema podacima Kijevske škole ekonomije, na osnovu podataka centralnog ruskog banka.

JPMorgan je, u međuvremenu, zaradio 35 miliona dolara i platio 6,8 miliona dolara poreza dok se bavio pravnim izazovima svog bivšeg ruskog partnera VTB.

Uvođenje sankcija većini ruskog finansijskog sektora, koje uključuje uskraćivanje pristupa međunarodnom platnom sistemu SVIFT, učinilo je međunarodne banke ključnim finansijskim kanalima između Moskve i Zapada. Ova uloga značajno je povećala neto prihod od naknada i provizija RBI u Rusiji, koji je skočio sa 420 miliona evra u 2021. na 1,2 milijarde evra u 2023. godini.

IRB takođe ima filijalu u Ukrajini i igra sličnu ulogu i zarađuje značajne naknade omogućavajući transfer novca.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR