Glas Javnosti

FIFA UVODI POTPUNE PROMENE: Neće biti sudija, a treneri će moći da zatraže čelendž

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Predsednik FIFA, Đani Infantino, najavio je velike promene u fudbalu, koje se tiču VAR tehnologije i sudija.

Novine u budućnosti najpopularnijeg sporta donete su na FIFA kongresu. Infantino je najavio promene koje bi trebalo da poboljšaju VAR tehnologiju i njenu upotrebu.

"Razvićemo i poboljšati VAR. Tu tehnologiju koristi 65 nacionalnih saveza, ali sad ćemo je unaprediti. Stvorili smo bazičniju tehnologiju sa manje kamera i bez sudija koji odlučuju, tako da će to biti svima dostupno i lakše za implementaciju. Taj sastav se već testira".




Prema najavama Švajcarca, u budućnosti će svaki trener na početku utakmice dobiti dva "čelendža", odnosno pravo da dva puta zatraži intervenciju VAR-a.

To bi trebalo da funkcioniše po sistemu teniskog "sokolovog oka". U slučaju da sudije nakon "čelendža" promene odluku, ekipa koja je tražila proveru dobiće nazad pravo na proveru, a u slučaju da se odluka ne promeni, tim gubi jedan "čelendž".

Donete su i novine u međunarodnim takmičenjima. Određeno je da će se 2026. godine održati Svetsko klupsko prvenstvo za žene, Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 17 godina igraće se svake godine, a za igrače uzrasta do 20 godina na svake dve godine.

Glas javnosti / K04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR