Glas Javnosti

Ukrajinci mobilizuju zatvorenike

Svet
Autor: Glas javnosti

Do novih izmena dolazi nakon što je ukrajinski predsednik potpisao zakon o radikalnoj reformi mobilizacije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon o mobilizaciji Ukrajinaca koji služe zatvorske kazne, pokazuju podaci na sajtu Vrhovne rade Ukrajine, prenose "RIA Novosti".

Prema dokumentu, zatvorenici će moći da se mobilišu u vojsku na službu po ugovoru i biće pušteni na uslovnu slobodu.


Prema rečima ukrajinskog ministra pravde, u Ukrajini ima oko 10-20.000 osuđenika, koji u budućnosti mogu biti mobilisani i oni će služiti u specijalnim jedinicama, prenosi "RBK Ukrajina".

Zamenica ministra pravde Elena Visocka navela je da je, pre nego što je usvojen zakon, oko 4.000 zatvorenika pristalo je da ode na front u zamenu za uslovni otpust u anketi sprovedenoj u aprilu.

Istovremeno, odbijeno je oko 4.000 osuđenika kojima su dijagnostikovane zarazne bolesti kao što su HIV, hepatitis, tuberkuloza.

Zelenski je 16. aprila potpisao zakon o reformi mobilizacije u Ukrajini, on će stupiti na snagu 18. maja. U skladu sa zakonom, svi obveznici vojnog roka moraju da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu.


Zakon podrazumeva oštre kazne za izbegavanje mobilizacije, a ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu uskratilo konzularne usluge građanima koji žive u inostranstvu u pokušaju da primora ukrajinske muškarce da se vrate kući i pridruže vojsci.

Prema procenama Moskve, Ukrajina je samo ove godine do početka maja izgubila više od 111.000 vojnika.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR