Glas Javnosti

NEOBIČNO: Prodaja električnih automobila u SAD pala u prvom kvartalu 2024.

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

U prvom delu godine su 8 od 10 prodatih električnih vozila na baterije bili luksuzni modeli.

Udeo prodatih električnih vozila, uključujući hibride, plug-in hibride i električna vozila na baterije, je u SAD u prvom kvartalu 2024. iznosio 18 odsto od ukupne prodaje putničkih vozila, što predstavlja pad sa 18,8 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godine, objavila je danas američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Ovaj blagi pad tržišnog udela EV je prvenstveno izazvan padom prodaje električnih vozila na baterije (BEV), pošto je udeo prodatih vozila u ovoj kategoriji pao sa 8,1 odsto u četvrtom kvartalu 2023. na sedam odsto u prvom kvartalu 2024.


Kako se navodi na veb stranici EIA, udeo prodatih električnih vozila na baterije u SAD je pao prvi put od drugog kvartala 2020. kada su počeli da deluju efekti pandemije virusa korona.

U prvom kvartalu 2024. su osam od 10 prodatih električnih vozila na baterije bili luksuzni modeli, što se objašnjava povoljnim cenama modela kompanija kao što su Tesla, Mercedes, Rivian ili Kadilak.

Automobilska industrija je zabrinuta zbog usporavanja prodaje električnih vozila i postepenog ukidanja subvencija za proizvodnju EV na ključnim tržištima, a potrošači u SAD i Evropi još uvek nisu sasvim uvereni u isplativost automobila iz kategorije BEV, prenosi portal Oilprice.

Neke velike kompanije kao što je američki Ford su saopštile da će odložiti uvođenje novih električnih vozila na baterije zbog slabog rasta prodaje i umesto toga se skoncentrisati na prozvodnju popularnijih hibrida.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR