Glas Javnosti

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa kineskim partnerima i da se sa kineskim kompanijama gradi u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, obnavlja se i izgrađuje kanalizacija.

Među najznačajnijim projektima Vesić izdvaja gradnju brze pruge do Subotice, koja će biti završena do novembra i za samo 80 minuta će moći da se stigne od Beograda do Subotice.
Predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji dodatno će ojačati veze dveju zemalja. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je za RTS da Srbija sa kineskim firmama radi u nekoliko oblasti – pre svega u drumskom saobraćaju, zatim u železničkom pa u izgradnji kanalizacije.
- Imamo osam velikih projekata u drumskom saobraćaju. Prvi projekat, od Pakovraća do Požege, koji će biti završen već ove godine i kojim ćemo završiti auto-put Miloš Veliki. Drugi projekat je završetak Južne obilaznice. Radimo Fruškogorski koridor, koji je dužine 47 kilometara, to je treći projekat. Četvrti projekat je izgradnja još jednog mosta na samoj obilaznici oko Novog Sada. Radimo Dunavski koridor, dužine 68 kilometara. Radimo auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, dužine 105 kilometara, i brzu saobraćajnicu od Bačkog Brega do Srpske Crnje - istakao je Vesić.


Pored toga, kako je naveo, rade se još dva projekta u Beogradu – gradski tunel, koji će počinjati u Karađorđevoj ulici, a završavaće se kod Pančevačkog mosta, i projekat izgradnje novog savskog mosta na mestu starog Tramajskog mosta.
Najavio da će nastaviti saradnju sa kineskom kompanijom na izgradnji auto-puta od Požege do Boljara, odnosno do granice sa Crnom Gorom, koju će kompletno investirati kineski partneri.
Saradnja sa kineskim partnerima u oblasti izgradnje pruge
Kada je u pitanju železnički saobraćaj, pored najvažnijeg projekta izgradnje brze pruge Beograd–Subotica, kaže da do kraja godine Srbija kupuje i pet brzih kineskih vozova, od kojih je prvi stigao, a radi se i beogradski metro.
Najavio je da će do 30. jula završiti brzu prugu između Beograda, Novog Sada i Subotice, ona će onda krenuti da se sertifikuje za standarde Evropske unije u avgustu, kako bismo u oktobru počeli sa samim probama na pruzi.
- Mi ćemo biti spremni da krajem novembra ili početkom decembra otpočnemo redovan železnički saobraćaj brzim vozovima između Beograda i Subotice. Stizaće se za 80 minuta i to će potpuno razviti taj deo Srbije - istakao je Vesić.


Napomenuo je da je železnički saobraćaj budućnost Srbije jer je ona na tranzitnim rutama, posebno na ruti koja vodi od Budimpešte prema Atini i naglasio je da gde god se izgradi pruga, to privlači investitore, povećava mobilnost stanovništva i utiče na sam život.
- Možete da živite u Vrbasu i da radite u Beogradu kada se izgradi brza pruga ili obratno. Što znači da možete da ostanete gde živite, ljudi će biti mobilniji i to će naravno omogućiti da se svi ti krajevi razvijaju. To ćete tek videti kako će se taj deo Srbije razviti s brzom prugom - kaže Vesić.
Brza pruga i prema Nišu
Za ovu godinu najavio je i početak gradnje brze pruge i prema Nišu, koji se gradi sa EU, ali i rekao da će se raditi na rekonstrukciji pruga širom Srbije.
- Naši mađarski prijatelji završiće svoj deo brze pruge nekih 166 kilometara od Subotice, odnosno od srpsko-mađarske granice do Budimpešte, što znači da ćemo mi do 2027. moći da idemo brzom prugom između Beograda i Budimpešte za manje od tri sata.
Napomenuo je da, s obzirom na to da se grade pruge do Skoplja i da će Grci raditi na rekonstrukciji od Atine do Soluna, ostaje samo da se uradi od Skoplja do Grčke i imaćemo više od 1.521 kilometra brze pruge između Budimpešte i Atina.
- Najveći deo prolazi kroz Srbiju i to će biti najduža brza pruga u Evropi koja će povezati Zapadni Balkan, promeniti život i u Grčkoj i na severu Makedoniji i u Srbiji i naravno u Mađarskoj i to je nešto što nas očekuje u budućnosti - kaže Vesić.


Očekuje ga i sastanak sa grčkim i bugarskim kolegama u vezi sa brzom prugom koja od Srbije treba da ide kroz Bugarsku prema Turskoj.
- Mislim da treba, kad je u pitanju infrastruktura, da se radi sa Kinezima da unapredimo infrastrukturu, da ona postane zelena infrastruktura i u tom smislu zaista ima dosta prostora za saradnju sa kineskim kompanijama - kaže Vesić.
Prema njegovim rečima, Kina ima veoma inovativne kompanije, a za nas je važno da s njima radimo i kad je u pitanju veštačka inteligencija, pametno upravljanje transportnim sistemima.
- Zaista postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa Narodnom Republikom Kinom, kao i sa drugim zemljama - istakao je ministar Vesić.


Glas javnosti /E05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR