Glas Javnosti

Da li je bezbedno piti jogurt kojem je istekao rok trajanja?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Jogurt je namirnica koji se često nađe na trpezi većine ljudi u našoj zemlji, naročito za doručak. Ovaj mlečni proizvod nije samo svestran (može da se pije i jede kašikom u grčkoj varijanti, ali i da se koristi kao baza za sosove, smutije i peciva), nego je i nutritivno poželjna namirnica.

„Jogurt je dobar izvor kalcijuma za jačanje kostiju, ali i za zdravlje creva zbog dobrih bakterija koje sadrži”, kaže nutricionistkinja Keri Gans. Takođe može biti izvor belančevina.

Uprkos svojim kvalitetama, često se „izgubi“ negde u frižideru, a kad ga ponovo primetimo, čeka nas neprijatno iznenađenje – istekao mu je rok trajanja.


To, naravno, otvara neka pitanja, poput: Da li je u redu jesti jogurt nakon isteka roka trajanja i šta se najgore može dogoditi ako se usudite da okusite jogurt kojem je istekao rok trajanja.

Uglavnom, kad sledeći put nađete jogurt kojem je istekao rok trajanja nemojte ga baciti jer datum označen s „najbolje upotrebiti do“ ne znači da mu je tehnički istekao rok trajanja, nego da ga je najbolje upotrebiti do navedenog datuma.

„Mnogo toga se svodi na kvalitet, a ne na pitanje bezbednosti“, kaže dr Bendžamin Čepmen, profesor sa Univerziteta Severne Karoline, prenosi Miss7Zdrava.

U suštini, datum odštampan na jogurtu samo znači do kada proizvođač garantuje da je kvalitet jogurta na vrhuncu. Ukratko, možete jesti jogurt i nakon što mu je istekao rok trajanja. „Nakon isteka datuma postaće kiseliji zbog fermentacije“, kaže Čepmen i objašnjava: „Međutim, to ne znači da je zdravstveno sigurno konzumirati jogurt koji vam mesecima stoji u frižideru. Neotvoreni jogurt uglavnom možete konzumirati još oko mesec dana nakon što mu je istekao rok trajanja.“

Ako grčki jogurt otvorite i ostavite ga u frižideru, može trajati najviše nedelje dana, a to se naročito odnosi ako ste kašičicu stavljali u usta pa u jogurt jer je tako dospelo više mikroorganizama i bakterija iz vaših usta u jogurt.


Stvari su jednostavne, kaže Čepmen, pomirišite jogurt, a ako ima loš miris bacite ga. Ako mu je miris dobar, a ukus loš takođe ga bacite. Ako su mu dobri i ukus i miris možete ga jesti.

Šta može da vam se dogodi ako konzumirate pokvaren jogurt?

„Ako konzumirate jogurt koji je bio zatvoren, izazvaće vam problem u crevima, ali teško da će do toga doći jer ćete po ukusu prepoznati da ne valja. Ako konzumirate pokvaren jogurt koji je stajao otvoren u frižideru do čega takođe teško može doći zbog već navedenog razloga, možete očekivati proliv, grčeve i povraćanje“, tumači Gans.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR