Glas Javnosti

Danas je Velika subota: Poslednji je dan velikog posta, a jedno je strogo zabranjeno

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti – Veliku subotu. Na Veliku subotu, dan molitvenog sećanja na Silazak Hristov u Ad, radi spasenja svih ljudi, i onih preminulih u nadi na dolazak Spasitelja sveta, služi se Liturgija Svetog Vasilija Velikog.

Hrišćani veruju, Isus Hristos je na ovaj dan pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana, i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan Njegovog Vaskrsenja. Velika subota se zato provodi u molitvi i tišini, a u crkvama se, po završenoj liturgiji jede hleb i voda.

Današnji praznik je Velika subota, ali se u nekim krajevima ovaj dan zove i Strašna subota, Zavalita subota, Crvena subota i Dugačka subota. Svi ovi nazivi podsećaju na duge Hristove muke na raspeću. Stari veruju da zbog toga na današnji dan obavezno treba učiniti neko dobro delo ili udeliti milostinju siromašnima.


Velika subota je dan uoči Vaskrsa u kome se završavaju poslovi neophodni za doček sutrašnjeg praznika – sprema se i čisti kuća, priprema svečana odeća. Domaćice koje to još nisu učinile, na današnji dan farbaju jaja. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR