Glas Javnosti

VUČIĆ: Pismo Savetu Evrope sa obećanjem o ZSO - novi trik Kurtija i Prištine

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je pismo kosovskih vlasti upućeno Savetu Evrope, u kojem obećavaju da će nacrt statuta ZSO uputiti Ustavnom sudu do kraja meseca, još jedan trik Prištine.

"Reč je o još jednom triku koji zajednički sprovode Aljbin Kurti i njegovi pomagači uključujući Geralda Knausa i druge lobiste“, podvukao je on.

Vučić je dodao da Priština kaže da će uputiti svoj tekst nacrta statuta.

"Ko ste vi da dostavite svoj tekst. U Briselskom sporazumu jasno stoji da to treba da uradi srpski menadžment ili da to bude ono oko čega smo se barem konceptualno saglasili da bude EU. Reč je o triku pošto Englezi pritiskaju sve druge da prihvate članstvo Kosova u SE“, dodao je on.

Vučić je dodao da se svakako ne radi o ozbiljnom pokušaju da se uradi bilo šta u provođenju sporazuma, čak i nacrta statuta koji je podnela EU. Na pitanje da prokomentariše zabranu ulaska na Kosovo patrijarhu Porfiriju, rekao je da je to dokaz kako poštuju ljudska prava.

"To što patrijarhu nisu dozvoli ulaz na Kosovo je dokaz kako poštuju ljudska prava i kandiduju se za SE. Primiću sutra patrijarha i vladike, pa ću sa njima razgovarati i o tome“, rekao je on.

Na pitanje kako će uticati glasanje o rezoluciji o Srebrenici na odnose Crne Gore i šta misli o rezoluciji o Jasenovcu Vučić je ponovio je da, za razliku od onih koji dolaze u Crnu Goru da kažu šta ta zemlja treba da radi, Srbija to ne čini.


"Crna Gora neka radi šta joj je volja. Da li je nama potaman, da li ćemo biti oduševljeni ako podže rezoluciju svakako da nećemo. Nemojte da nas terate da govorimo da nam je lepo kada nas udarate u glavu. Ozdržaćemo te udarce, ali nemojte da nas terate da govorimo kako nam je lepo“, istakao je on.

Što se tiče rezolucije o Jasenovcu, kaže da je to dobra ideja i da će je Srbija sagledati kako da je oberučke prihvati u budućnosti. Ukazao je na mnoge besmislene argumente u medijima, kao da je SPS glasao za rezoluciju o genocidu, a SNS nije, i da mu je stalo o Srbima preko Ibra, a ne o Srebrenici.

"Mene boli i sve što se radi protiv srpskog naroda na KiM“, poručio je on.

O rezoluciji: Srbija ne može da pobedi kolektivni Zapad, posebno ne u nameštenom glasanju 

Na molbu da proceni odnos glasova za i protiv rezolucije o Srebrenici, na predstojećoj sednici Generalne skupštine UN i koje su zemlje ključne za Srbiju, Vučić je rekao da nema ključnih i „neključnih“ zemalja, jer za Srbiju sve države zavređuju poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta.

"Poštujemo integritet svih zemalja, za razliku od nekih u svetu i regionu koji ne poštuju ni Povelju UN, ni Rezoluciju SB UN 1244. Za nas su sve zemlje ključne, to je naš princip oduvek“, dodao je Vučić.

Kad je reč o broju glasova, jasno je, kaže, da Srbija nema nikakvu šansu da pobedi kolektivni Zapad.


"Nisam nijednog trenutka ni rekao da će to da se desi, posebno ne u nameštenom glasanju, u kojem se broje glasovi za ili protiv, a ne i uzdržani. Ali, borimo se za čast, za Srbiju, za pravo na postojanje Republike Srpske. To su naši motivi“, rekao je Vučić.

Ukazao je i da će rezultati za sedam dana biti nepovoljniji po Srbiju, nego što bi to bio slučaj dana, jer su pritisci na zemlje toliko snažni, da ih je teško izdržati. 

"Na sva pitanja možete da date i ovakve i onakve odgovore, ali ne i na to - zašto lažete da je reč o individualnoj krivici? Ona se utvrđuje na sudovima. Ovo je politička deklaracija, odluka da stavite kolektivni žig na čelo jednog naroda. Ako to nije tačno - pokažite mi ime tog pojedinca u rezoluciji“, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da Sarajevo pomno prati šta on govori o tom pitanju i da ne posustaje, dogovara da neće posustati nikada, čak ni kada usvoje rezoluciju.

"Zato što nisu u stanju da mi odgovore na pitanje zašto to rade i šta je smisao. Jer nije smisao pijetet prema žrtvama, niti odavanje počasti. Hoće li to ukinuti RS – naravno da neće. A, da li bi oni to voleli – naravno da bi voleli. Da li će uništiti Srbiju – neće, a da li bi oni voleli da je uništi – siguran sam da bi voleli“, rekao je Vučić.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR