Glas Javnosti

HUTI PRETE: Napašćemo i Sredozemno more ako Izrael napadne Rafu

Svet
Autor: Glas javnosti

Jemenski pokret Ansar Alah, poznat i kao Huti, spreman je da napadne sve brodove koji idu ka Izraelu iz Sredozemnog mora ako jevrejska država pokrene ofanzivu u Rafi, saopštio je danas portparol ovog pokreta Jahja Sari.

„Ciljaćemo sve brodove koji idu ka izraelskim lukama u Sredozemnom moru, u bilo kojoj oblasti koju možemo da gađamo“, rekao je Sari.
Portparol je najavio novu fazu eskalacije kao odgovor na poziv palestinskog naroda.

„Prvo, gađanje svih brodova koji krše odluku o zabrani izraelske plovidbe i koji se kreću ka lukama okupirane Palestine sa Sredozemnog mora, u bilo kojoj dostupnoj oblasti unutar naše prostrane zone. Drugo, implementacija ovoga stupa na snagu odmah i od momenta objavljivanja ove izjave“, naveo je Sari u saopštenju.


Portparol je takođe rekao da će Huti ciljati brodove koji idu ka izraelskim lukama.

„Treće: Ako izraelski neprijatelj namerava da pokrene vojnu operaciju u Rafi, jemenske oružane snage će uvesti sveobuhvatne sankcije svim brodovima i kompanijama koje imaju veze sa snabdevanjem i ulaskom u okupirane palestinske luke i sprečiće sve brodove ovih kompanije da prođu kroz zonu operacije oružanih snaga, bez obzira na odredište“, rekao je portparol.

Huti su pokrenuli seriju uzastopnih napada bespilotnim letelicama i projektilima na brodove u lukama u Cvenom moru kako bi pokazali solidarnost s Palestincima usled rata u Pojasu Gaze.


Špediteri širom sveta su zbog napada u ogromnoj meri preusmerili svoje brodove na daleko duža putovanja oko juga Afrike.
Izraelska vojska prethodnih nedelja sve češće govori o spremnosti da pokrene kopnenu ofanzivu na grad Rafa na jugu Gaze, gde se nalazi više od milion Palestinaca suočenih sa glađu, zaraznim bolestima i svakodnevnim vazdušnim napadima.

Ranije danas iz Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova saopšteno je da bi Izraelski upad u grad Rafa ugrozio živote stotina hiljada stanovnika Gaze i humanitarne operacije u palestinskoj enklavi.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR