Glas Javnosti

Srbija i u 2024. prva u Evropi po rastu stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Srbija je, prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije, i ove godine na prvom mestu u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

On je precizirao da u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period 2019. godine, Srbija beleži povećanje broja stranih gostiju za 42%, a noćenja od čak 70% i da je po oba kriterijuma vodeća destinacija u Evropi.
- Ovi rezultati sada već pokazuju da povratak stranih gostiju nije bio posledica privremenog skoka nakon korona krize, već da imamo stabilan i to vrlo dinamičan rast stranih turista sa velikog broja tržišta - rekao je Kandić na "Beogradskom manifestu".

Srbija je, kako je istakao, ove godine i vodeća zemlja u Evropi po tempu oporavka turističkog prometa sa Kinom koji je prevazišao nivoe pre pandemije, i to za 30% u dolascima i 57% u noćenjima u poređenju sa prvim kvartalom 2019. godine.
Kandić je rekao da su na snažan povratak kineskih turista dominantno uticali direktni letovi sa Pekingom i Tjenđinom, ali i izrazio uverenje da će uvođenje dva nova leta, ka Šangaju i Gvandžo, omogućiti pozicioniranju Srbije kao glavne baze u regionu iz koje će kineski turisti putovati ovim delom Evrope.
- Veliki broj direktnih letova Er Srbije ka svim najvažnijim destinacijama je bio presudan faktor za brz povratak stranih gostiju - rekao je Кandić.
Dodao je da je Srbija i po broju obnovljenih letova u odnosu na period pre pandemije vodeća destinacija u Evropi u prvom kvartalu ove godine.
Kandić je rekao da očekuje da će 2024. godina biti rekordna za turizam Srbije, a da će rastu turističkog prometa doprineti ne samo strani, već i domaći gosti koji su i nakon pandemije pokazali veliki interes da turistički putuju Srbijom.
On je ukazao i na rekordne prihode od stranih gostiju koji u prva tri meseca ove godine iznose blizu 600 mil EUR, a što je povećanje od 12% u odnosu na isti period lane.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR