Glas Javnosti

Namirnice koje mogu da budu okidač za migrenu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Više od 10 odsto ljudi širom sveta, posebno između 20 i 50 godina, ima migrene.

„Stalno me pitaju da li postoji ishrana koja može da spreči simptome migrene.. Ne postoji. Ali određena hrana može izazvati migrene i pogoršati simptome“, kaže dr Fred Koen, specijalista za glavobolju i docent medicine i neurologije na „Icahn School of Medicine – Mount Sinai“.

Prema kliničkim ispitivanjima, to su:

 

– kofein

– alkohol

– mlečni proizvodi

– mononatrijum glutamat (pojačivač ukusa koji se nalazi u prerađenoj hrani i grickalicama)

– nitrati i nitriti (nalaze se u prerađenom mesu kao što su kobasice, viršle i delikatesno meso)

– agrumi (pomorandža, limun, limeta i grejpfrut)

– veštački zaslađivači (aspartam i sukraloza, koji se često nalaze u dijetalnim gaziranim pićem)

– hrana bogata tiraminom (odležano meso i dimljena riba)


– luk

– orasi

– fermentisana hrana (kiseli krastavci, kimchi, kombucha i kiseli kupus)

– gluten (hleb, žitarice, pekarski proizvodi, raž i ječam)

„Svojim pacijentima uvek govorim da obrate pažnju na ishranu. Savetujem im da vode dnevnik glavobolje kako bi im pomogli da identifikuju moguće okidače“, ističe dr Koen.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR