Glas Javnosti

JEZIVO napravili četbota po liku Skarlet Johanson: Isti glas

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Holivudska glumica Skarlet Johanson se pobunila protiv kompanije "OpenAI".

Slavna glumica Skarlet Johanson rekla je da se šokirala i razbesnela kada je čula glasovnu opciju novog modela veštačke inteligencije kompanije OpenAI buduči da njihov novi model četbota zvuči, kako je istakla, "toliko jezivo slično mom glasu da najbliži prijatelji nisu mogli da primete razliku".

Holivudska glumica se pobunila protiv kompanije OpenAI i njihovog novog modela četbota čiji glas neverovatno podseća na njen. Ona je otkrila da joj je pre devet meseci ponuđeno da pozajmi svoj glas, ali je odbila, dok iz kompanije poručuju da nisu "ukrali" njen glas, već da su unajmili druge glumice.
OpenAI je juče uklonio kontroverznu glasovnu opciju Skaj, zbog burnih reakcija koje je izazvala nakon prošlonedeljnog predstavljanja mogućnosti novog ChatGPT-40 modela veštačke inteligencije.
Tokom predstavljanja, stručnjaci su pričali sa virtuelnim asistentom kako bi pokazali njene mogućnosti, a korisnici i novinari su odmah uporedili Skaj sa veštačkom inteligencijom iz filma "Ona" kojoj je glas dala Skarlet Johanson.
Čak je i direktor OpenAI Sem Altman sugerisao da je vokalni dizajn namerno sličan i imitira lik koji je Johanson oživela u filmu. Na mreži Iks je nakon prezentacije tvitovao samo jednu reč – ona.

- Gospodin Altman je čak insinuirao da je sličnost namerna, aludirajući na film u kojem sam dala svog glas veštačkoj inteligenciji Samanta, koja ostvaruje intimni odnos sa čovekom -navela je Skarlet Johanson.

Zbog pritiska javnosti, kompanija je sada eksplicitno saopštila da glas Skaj nije baziran na glumičinom.


- Glas Skaj nije imitacija Skarlet Johanson, već pripada drugoj profesionalnoj glumici i koristi njen prirodan svakodnevni glas. Kako bismo zaštitili privatnost, ne možemo podeliti imena naših glasovnih talenata - saopštila je kompanija.

Skarlet Johanson otkrila je da je Altman kontaktirao pre oko devet meseci i izneo pred nju poslovnu ponudu, ali da je ona odbila.

- Rekao je da bi moj glas bio umirujuć ljudima - navela je glumica i dodala da je Altman ponovo kontaktirao preko agenta dva dana pre puštanja u rad Skaj moleći je da ponovo razmisli o ponudi.

Kaže da je zbog svega bila primorana da angažuje advokate i pošalje dva zahteve kompaniji da se utvrdi kako je glas Skaj napravljen.



Glas javnosti//R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR