Glas Javnosti

Na spisku deficitiranih zanimanja čak 28 poslova: U kojim školama će đaci dobiti 5.000 dinara za podsticaj?

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Novac će se uplaćivaće učenicima preko namenskog računa koji će biti otvoren u Poštanskoj štedionici.

Đaci koji ove godine upišu srednje stručne škole koje obrazuju pekare, mesare, zavarivače, obućare, poslastičare po dualnom modelu, mogu računati na pomoć države u mesečnom iznosu od 5.000 dinara. Oni će po 5.000 dinara dobijati devet meseci godišnje. 

Osim pet pomenutih zanimanja, na listi deficitarnih našlo se još 23 zanimanja. Lista je objavljena u Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole.

Vlada Srbije usvojila je krajem 2023. godine Uredbu o podršci dualnom obrazovanju- podršci učenju kroz rad. To znači da će svi đaci koji ove godine upišu smerove koji su se našli na listi deficitarnih zanimanja primati mesečno po 5.000 dinara. Novac će se uplaćivaće učenicima preko namenskog računa koji će biti otvoren u Poštanskoj štedionici.

Procedura je takva da konkurs za dobijanje novčanih sredstava raspisuje Kancelarija za dualno obrazovanje, a škole prijavljuju sve učenike upisane u prvi razred na smerovima koji školuju đake za deficitarna zanimanja. Ugovor o dedeli sredstava za podršku zaključuju škola, Kancelarija i učenik, odnosno roditelj ili drugi zakonski staratelj.

Ono što je važno za učenike, pomoć od države ne dobijaju samo u prvom razredu, već naredne tri ili četiri godine, zavisno od toga koliko traje školovanje.

Lista deficitarnih zanimanja

U ovogodišnjem Konkursu za upis u srednju školu, objavljen je spisak sa 28 deficitarnih zanimanja. Na listi su se našli: tehničar za metalurške tehnologije, bravar- zavarivač, operater mašinske obrade rezanjem, auto-električar, operater osnovnih građevinskih radova, polagač obloga, stolar, poslastičar, kuvar, pekar, izrađivač hemijskih proizvoda, obućar, industrijski krojač, modni krojač.

Zatim, tehničar za izradu i održavanje alata, mehaničar motornih vozila, industrijski mehaničar, monter telekomunikacionih mreža, dekorater zidnih površina, operater za izradu nameštaja, trgovac, konobar, mesar, operater u prehrambenoj industriji, vozač motornih vozila, galanterista kože, mehaničar tekstilnih mašina, viniogradar- vinar.

Đaci koji se školuju za deficitarna zanimanja po dualnom modelu osim pomoći države imaće i redovnu nadoknadu za praksu koja im pripada po Zakonu o dualnom obrazovanju. Za svaki dan proveden na praksi u kompaniji dobijaju 70 odsto minimalne cene rada po satu.


Preračunato u novac to znači da za jedan dan prakse nedeljno u kompaniji (četiri dana mesečno), dobijaju na kraju meseca 4.500 dinara. Stariji razredi koji imaju po dva ili tri dana prakse nedeljno dobijaju po 9.000 dinara, odnosno 13.500 dinara mesečno.

Oživljavanje trogodišnjih škola

Očekuje da će uz ovu novčanu pomoć države oživeti trogodišnje stručne škole koje obrazuju zanatlije. Prethodnih godina za škole koje školuju zavarivače, bravare, industrijske krojače skoro da nije bilo zainteresovanih učenika. Predrasuda je bilo da se nakon završene trogodišnje škole ne može nastaviti školovanje i upisati fakultet. Dalja prohodnost definisana je Zakonom o srednjem obrazovanju.

Interesovanje poslodavaca za dualni model obrazovanja povećava se svake godine. Dualno obrazovanje realizuje se u oko 950 kompanija širom Srbije. Te kompanije sarađuju sa 186 srednjih stručnih škola, a oko 16.000 učenika je prošlo kroz ovaj model obrazovanja za desetak godina koliko ovaj model postoji.

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR