Glas Javnosti

Mravi koji lažiraju svoju smrt radi samoodbrane

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Istraživači koji su proučavali različite vrste životinja na australskom ostrvu Kengur otkrili su mrave koji lažiraju svoju smrt.! Oni su naleteli su na koloniju mrava Polyrhachis femorata za koju su verovali da je mrtvi sve do jednog, sve dok se jedan od njenih članova malo nije pomerio.

Pretvaranje smrti, takođe poznato kao tanatoza ili tonična nepokretnost, je dobro dokumentovan odbrambeni mehanizam primećen kod desetina životinjskih vrsta, od insekata i guštera do ptica i sisara.

Neki od ovih prirodnih aktera su bolji od drugih u igranju mrtvih, ali svima im je zajedničko da impliciraju ovu posebnu strategiju odbrane na individualnoj osnovi.

Međutim, u onome što mnogi smatraju prvim u svetu, tim istraživača je naišao na čitavu koloniju od desetina mrava koji su se svi pretvarali da su mrtvi u isto vreme kada su im preti.

I svi su odigrali svoju ulogu tako dobro, savijajući svoja tela u neprirodnim položajima i ostajući potpuno mirni, da je tim bio uveren da su svi mrtvi.

“Mimikrija je bila savršena“, rekao je vanredni profesor S. ‘Topa’ Petit.

“Kada smo otvorili kutiju, videli smo sve ove mrtve mrave… a onda se jedan lagano pomerio. Ova vrsta odbrambene nepokretnosti poznata je među samo nekoliko vrsta mrava – kod pojedinaca ili određenih kasta – ali ne znamo za druge slučajeve kada je primećena za čitave kolonije.”


Istraživači su proveravali kutije za gnezdo pigmeja i slepih miševa na ostrvu Kengur kada su naišli na jednu punu nečega što je ličilo na gomilu mrtvih mrava.

Ispostavilo se da je to bila predstava nagrađena Oskarom, ona koja je nekoliko puta rekonstruisana u laboratorijskim uslovima, da bi se, nadamo se, saznalo više o strategiji. Nije se uvek odigralo savršeno kao prvi put, ali tim priznaje da će odgonetanje signala za glumljenje smrti biti teško.

“U nekim kutijama u kojima se nalaze kolonije Polyrhachis femorata , nekim pojedincima je trebalo neko vreme da prestanu da se kreću, a drugima nije. Teško je razumeti okidače za takvo ponašanje“, dodao je prof. Petit.

Naučnici sumnjaju da je strategija lažiranja smrti u celoj koloniji mehanizam samoodbrane, što sugeriše da bi mogla biti efikasnija u manjim kolonijama mrava,.

Zbog veće verovatnoće da će svi pojedinci u jednom trenutku ostati nepokretni. Jedan „loš glumac“ mogao bi predstavljati katastrofu za celu mravlju koloniju.


Glas javnosti/Zanimljivosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR