Glas Javnosti

U Srbiji 160 000 dobrovoljnih davalaca krvi

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji ima oko 160.000 dobrovoljnih davalaca krvi, a posebno je važno da se krv daje u toku leta..

Dobrovoljni davaoci krvi Srbije danas su na Zlatiboru obeležili svoj dan, a prema evidenciji od prošle godine u bazi  Crvenog krsta ima oko 160.000 aktivnih dobrovoljnih davalaca.

- U toj bazi ustvari ima negde oko 300.000 davalaca, ali nisu svi aktivni, a u akcijama koje su organizovane prošle godine prikupljeno je oko 138 000 jedinica krvi - rekao je danas Tanjugu Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije.


On je dodao da je cilj da svake godine bude što više prvih davalaca krvi.

- Neki standard kome težimo je da u svakoj sredini bude oko tri posto davanja u odnosu na ukupan broj stanovnika jer je to važno i važno je da se krv daje tokom cele godine pogotovo tokom leta kada je uvek krv u deficit - istakao je Radovanović.

On je pojasnio da se to može postići samo onda kada su sve banke krvi popunjene i da zdravstveni sistem u svakom trenutku ima dovoljno krvi za pacijente.

- Čajetina je specifična po tome što su 28 posto davalaca krvi žene iako se misli da je davanje krvi muški posao i taj procenat se svake godine povećava - rekao je Radovanović.

On je istakao da je veoma važno animirati ljude da prvi put daju krv, a to se mora raditi kontinuirano kroz svih 180 organizacija Crvenog krsta u celoj Srbiji. Predsednica CK Čajetina Zorica Nešković istakla je da su dobrovoljni davaoci krvi najhrabriji ljudi.


- U toku prošle godine na teritoriji Opštine Čajetina bile su četiri akcije na kojima je prikupljeno 144 jedinica krvi - rekla je Nešković i dodala da se radi na tome da svake godine bude što više novih davalaca. Goran Radibratović, dobrovoljni dalavac krvi iz Čajetine, krv je dao 75 puta, prvi put 1984. godine, a za svoj doprinos danas je dobio zahvalnicu Crvenog krsta Srbije.

- Nema nikakav konkretan razlog, ljudima treba pomoći, danas ili sutra ta krv može zatrebati i meni i ja apelujem na sve ljude koji mogu da daju krv jer je to veoma humano - rekao je Radibratović.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR