Glas Javnosti

Inflacija u Nemačkoj blago porasla u aprilu

Svet
Autor: Glas javnosti

Preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku pokazali su da je inflacija u Nemačkoj blago porasla u aprilu zbog viših cena hrane i manjeg pada cena energenata u odnosu na prethodne mesece. Inflacija u Nemačkoj ubrzala se prvi put od decembra.

Nemačke potrošačke cene, harmonizovane radi poređenja sa drugim zemljama Evropske unije, porasle su za 2,4% u aprilu, u poređenju sa 2,3% u martu. Analitičari koji su očekivali da u aprilu neće biti promene u odnosu na mart, sada ocenjuju da je trend opadanja inflacije u Nemačkoj privremeno okončan, prenosi Reuters.
Nemački podaci objavljeni su pre objavljivanja evropskih podataka koji se očekuju u utorak, a prema anketi analitičara koju je sproveo Reuters očekuje da je inflacija u evrozoni ostala na nivou od 2,4 procenta u aprilu.

Ekonomisti predviđaju da će poslednja etapa snižavanja inflacije biti teška. Ipak, ECB jasno je signalizirala da će početi smanjivati troškove pozajmljivanja, odnosno visinu kamatnih stopa u junu.
U Nemačkoj, prema anketi Instituta Ifo objavljenoj u ponedeljak, nešto više kompanija nego u prethodnom mesecu namerava da poveća cene.
- Inflacija verovatno neće dalje padati u narednim mesecima i ostaje na nešto više od dva procenta - saopštio je Ifo.
Iako je zabeležen mali rast inflacije, osnovna inflacija, koja ne obuhvata nestabilne cene hrane i energije, smanjila se na 3% u aprilu sa 3,3% u martu. Komercbank očekuje da će se osnovna inflaciona stopa stabilizovati na trenutnim nivoima, jer posebno kompanije u sektoru usluga prenose rast troškova na svoje kupce.
Troškovi energije bili su 1,2% niži u aprilu u poređenju sa godinu dana ranije, iako je u januaru ukinuta kočnica na cene, uvedena je viša cena ugljenika i prestala je privremena snižena stopa PDV-a sa 19 na sedam odsto za gas i daljinsko grejanje, saopštio je zavod za statistiku. Cene energije pale za 2,7% na godišnjem nivou u martu.


Glas javnosti/ R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR