Glas Javnosti

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNICE: Uzbunjivač naveo četiri šeme za vršenje zloupotreba

Hronika
Autor: Glas javnosti

U Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu stigla je krivična prijava protiv gradonačelnice Dragane Sotirovski koju je podnela osoba iz vrha gradske uprave.

Ispumpavanje novca, uvećavanje javnih nabavki i po 10 puta, nalozi inspektorima da ne rade svoj posao, spiskovi nelegalnih hala čijim vlasnicima je tražen reket - sve je to deo krivične prijave protiv Dragane Sotirovski i deo stvarnosti u prethodne 4 godine po tvrdnjama uzbunjivača iz Gradske uprave koji je neposredni učesnik svega.

U Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu stigla je krivična prijava protiv gradonačelnice Dragane Sotirovski. Ali podneo ju je ne bilo ko, već osoba iz vrha Gradske uprave koja je bila upućena u mnoge poslove i direktni učesnik. Kaže, ne i saučesnik.

Obratio se tužilaštvu, obratio se medijima, praktično postao uzbunjivač, i izneo sva svoja saznanja o koruptivnim šemama u niškoj vlasti. Za sada, radi svoje bezbednosti, želi da kod istupanja u medijima ostane anoniman, iako je krivičnu prijavu lično dao na zapisnik i potpisao je.

Inače, nakon što se nije složio sa nekim nalozima gradonačelnice, za koje ističe su nezakoniti, smenjen je sa jedne od rukovodećih pozicija u Gradskoj upravi.

Šema 1: Nameštanje za advokatske i konsultantske usluge i 900 miliona za zaprašivanje

Niš je dobio firmu koja će raditi zaprašivanje. To ne bi bilo ništa neobično, da cena nije višestruko veća nego ranijih godina – 900 miliona za 15 godina, 60 po godini.

Pre nego što će taj ugovor biti potpisan, kao priprema za privatno-javno partnerstvo, kako piše u prijavi i svedoči uzbunjivač, on je dobio nalog i spisak advokatskih kancelarija i naređenje da raspiše javnu nabavku vrednosti 9,6 miliona dinara, a da će jedna sa spiska biti izabrana i dobiti novac. Kako je reč o advokatskim uslugama, na ovu javnu nabavku se nije primenjivao zakon o javnim nabavkama i nije objavljena na portalu.

Uzbunjivač u prijavi navodi da to nije hteo da sprovede jer u Upravi postoje pravnici koji mogu da sprovedu projekat bez “preplaćenih” spoljnih saradnika i da ta usluga na tržištu ni ne košta 9,6 miliona dinara već najviše 300.000 dinara. Obustavio je nabavku i zatražio razrešenje. Nabavka je ipak nastavljena, a na njegove saradnike je vršen pritisak, neki su i dobili otkaz.

Smatram i znam da je gradonačelnica Dragana Sotirovski celokupnu javnu nabavku osmislila i realizovala jer je ona i meni i ostalima u Gradskoj upravi izdavala naloge na koji način da se sprovede javna nabavka, ona je odredila vrednost i advokatsku kancelariju koja je bila na spisku - piše u prijavi.

Ova nabavka bila je uvod u drugi posao. Skupština grada izglasala je da dezinsekciju, deratizaciju i uništavanje ambrozije radi firma iz Beograda za 60 miliona godišnje, 900 miliona na 15 godina.

U periodu 2020-2023. ova usluga je koštala višestruko manje, bila je 5 miliona, pa 10 miliona, a kada je 2023. uvedeno i zaprašivanje iz aviona koštala je 20 miliona.

Pošto je princip za sprovođenje javne nabavke takav da vrednost svake javne nabavke mora da bude 10 puta veća, meni je gradonačelnica rekla da je neophodno da se vrednost uveća i da mora da bude 60 miliona - piše u prijavi i svedočenju.

Navodi da je gradonačelnica insistirala i da je na kraju posao zaključen kako je htela. Napominje da realna vrednost posla po njegovoj proceni ne prelazi 6 iliona dinara.

Gradonačelnica nije odgovorila na pitanja Južnih vesti o svojoj ulozi u ovom poslu.

Ugovor o advokatskim uslugama nije javno dostupan, zatražen je Zahtevom o informacijama od javnog značaja. Obično kažemo da odgovor očekujemo, ali ovde to nije slučaj, jer prema saznanjima Južnih vesti, odluka vrha je da se na zahteve ne odgovara, a čak je i povećana stavka rebalansom budžeta za "kazne i penale" zbog eventualnih sporova.

Šema 2: Spisak nelegalnih hala i reket

Uzbunjivač navodi da je u toku 2023. dobio pisani nalog od gradonačelnice da napravi spisak svih nelegalno sagrađenih hala na teritoriji Grada Niša, uz pomoć svih zaposlenih u Gradskoj upravi. Kaže da je uz pomoć građevinske inspektorke sačinio spisak od oko 100 bespravno sagrađenih hala koje je dostavio gradonačelnici lično.

Na tom spisku, u koji su Južne vesti imale uvid, nalaze se razni preduzetnici, investitori, a samo jedan od njih ima 21 nelegalno sagrađenu halu, na potezu između Novog Sela i Mramora.

Po saznanjima uzbunjivača, kako navodi u prijavi, spisak je gradonačelnica dostavila jednom gradskom većniku koji je predao spisak dalje licima iz “kriminogene sredine”, a onda su oni odlazili na adrese svih vlasnika hala i od njih zahtevali da predaju novčane iznose od 15.000 evra.

Pojedinci nisu hteli da plate taj novčani iznos, pa su mi se obratili i pitali su zbog čega je od njih zahtevano da predaju po 15.000 evra gradonačelnici. Ja sam im rekao da gradonačelnica ne zna za dolazak tih ljudi na njihove adrese, i da je najverovatnije gradski većnik zloupotrebio spisak koji je dobio - kaže u prijavi.

Južne vesti saznaju da se pojedini privatnici jesu bunili, označili gradskog većnika i "njegovu ekipu" kao one koje su im dolazili i tražili novac "da ih niko ne dira dok to ne legalizuju u naredne 2 godine".

Dodaje i da građevinski inspektori nisu postupali u skladu sa zakonom i nisu donosili rešenja kojima se nalaže rušenje nelegalno sagrađenih objekata, a kao razlog navodi zabranu gradonačelnice da postupaju prema licima koja se nalaze na spisku vlasnika nelegalno sagrađenih hala.

Gradonačelnica nije odgovorila novinarska pitanja o svojoj ulozi ni o u ovom slučaju.

Šema 3: Šta se krije iza ograda?

Pešačke ograde su pregradile bulevare i široke ulice u Nišu, a Južne vesti su pisale o firmi Femil iz Obreža koja je dobila taj posao i skoro 100 miliona dinara, kao i o tome da su konkurentske firme bunile da su uslovi štelovani.

Upravo o tome svedočio je i uzbunjivač koji u prijavi navodi da je sve namešteno po nalogu gradonačelnice i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Formalno celokupna procedura oko sprovođena javnih nabavki sprovedena je u skladu sa zakonom, međutim pre svake javne nabavke gradonačelnica je određivala najpovoljnijeg ponuđača i uslove koji su bili prilagođeni tačno određenom privrednom društvu, a u slučaju da se pojavi povoljniji ponuđač od onog kog je ona odredila, donošena je odluka o obustavi javne nabavke - piše u prijavi.

Objašnjava i svedočenjem i dokumentacijom da je postavljeno 1.813 metara ograde i ukazuje da je reč o nerealnoj i uvećanoj ceni.

Gradonačelnica nije odgovorila da li je i na koji način uticala na izbor firme i cenu posla.

Šema 4: "Ne diraj Parking servis"

Jedan deo krivične prijave odnosi se na potencijalne zloupotrebe službenog položaja gradonačelnice u odnosu na rad Gradske uprave. Gradonačelnica nije odgovorila na pitanja o eventualnoj zloupotrebi položaja.

Uzbunjivač kaže da je bio zadužen da proverava plan i program poslovanja Parking servisa, a nakon davanja mišljenja plan i program je dostavljao Gradskom veću koje je dalje plan i program dostavljalo gradskoj Skupštini na glasanje.

U decembru 2023. primio sam Plan i program poslovanja za 2024. u kome je bilo određeno na koji način će se novčana sredstva od prihoda Parking servisa rasporediti. Proverom stručne službe utvrđeno je da novčana sredstva nisu na pravilan način raspoređena, da su troškovi znatno uvećani, kako bi se što manji iznos vratio u budžet grada - svedoči u prijavi.

S obzirom da mu je posao bio da štiti interese grada, nije se saglasio sa planom i programom, a kao poseban razlog navodi to što je deo novca bio namenjen za investiranje u nelegalno sagrađen objekat.

Zbog mog nesaglašavanja sa planom i programom došlo je do verbalnog sukoba između gradonačelnice i mene, gde je ona zahtevala od mene da se saglasim sa planom i programom i rekla mi je da ona vodi politiku grada i da ne smem da šaljem građevinsku inspekciju da radi svoj posao jer je "to naše preduzeće", misleći pritom da je "Parking servis", u vlasništvu grada Niša - piše u prijavi.

Pošto se nije, kako kaže, saglasio sa njenim nalozima, naložio je građevinskoj inspekciji da postupa u skladu sa zakonom i da izađe na lice mesta i preduzme mere iz svoje nadležnosti u pogledu objekta koji je sagrađen u Sarajevskoj ulici.

Smenjen je tada sa svoje pozicije. Danas i dalje radi u Gradskoj upravi.

Napominje i da je ovo samo deo nezakonitosti u radu gradske vlasti i početak "serijala" o korupciji i nepravilnostima u vrhu Niša na koje će ukazivati.

Iz Tužilaštva nisu odgovorili o statusu prijave i da li su i šta preduzeli povodom nje.

Glas javnosti/Južne vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR