Glas Javnosti

Povećane mere kontrole za začine: Zabrinutost zbog moguće bolesti

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Britanski regulator za hranu uveo je dodatne mere kontrole uvoza svih začina iz Indije, postavši prvi koji je pooštrio kontrolu svih indijskih začina nakon što su optužbe o kontaminaciji proizvoda od dva brenda izazvale globalnu zabrinutost.

Hong Kong je prošlog meseca suspendovao prodaju tri mešavine začina koje proizvodi MDH i jedan brend Everest, rekavši da sadrže visoke nivoe pesticida etilen oksida koji izaziva rak.

Singapur je takođe naredio povlačenje mešavine Everesta, a Novi Zeland, SAD, Indija i Australija od tada razmatraju probleme sa ova dva brenda.

MDH i Everest, dva najpopularnija indijska brenda, saopštili su da su njihovi proizvodi sigurni za konzumaciju.

U najstrožijoj akciji do sada koja je uticala na sve indijske začine, britanska agencija za standarde hrane (FSA) saopštila je da je „sprovela dodatne mere kontrole tragova pesticida u začinima iz Indije, koji uključuju etilen oksid“ u svetlu zabrinutosti.


„Upotreba etilen oksida ovde nije dozvoljena i postoje maksimalni nivoi (pesticida) u tragovima za bilje i začine“, rekao je zamenik direktora za prehrambenu politiku u FSA Džejms Kuper.

„Ako na tržištu bude bilo kakve nebezbedne hrane ili hrane za životinje, FSA će preduzeti brze mere kako bi osigurala zaštitu potrošača“, rekao je on.

Indijski odbor za začine, koji reguliše izvoz, nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Indija je najveći izvoznik, potrošač i proizvođač začina na svetu. Britanija je 2022. godine uvezla začine u vrednosti od 128 miliona dolara, od čega je uvoz iz Indije iznosio skoro 23 miliona dolara, prema podacima sa veb stranice Opservatorija ekonomske složenosti.

MDH i Everest izvoze svoje proizvode u mnoge regione uključujući SAD, Evropu, jugoistočnu Aziju, Bliski istok i Australiju.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR