Glas Javnosti

NEOSPORIVI NAPREDAK SRBIJE Infrastruktura je kičma razvoja svake zemlje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mandatar nove Vlade Miloš Vučević rekao je danas da je izgradnja infrastrukture kičma razvoja svake zemlje i da je Srbija mnogo napredovala u toj oblasti, kao i da će nova vlada nastaviti da ulaže u razvoj drumske, vodne, železničke i vodne infrastrukture.

– Srbija će u narednim četiri godine biti veliko gradilište. Ekspanzija građevinske industrije je u protekloj deceniji nešto na šta treba posebno da budemo ponosni. Dok većina zemalja koje su članice EU beleži pad u sektoru građevinarstva, u Srbiji ovaj sektor beleži rast. Prošle godine u Srbiji je vrednost građevinskih radova bila veća za 11,2 odsto u odnosu na godinu ranije. U četvrtom kvartalu prošle godine izdato je 15,6 odsto više građevinskih dozvola, nego u istom kvartalu 2022. godine. Učešće građevinarstva u BDP zemlje 2012. godine iznosilo je tri odsto, a 2022. godine ovo učešće iznosi 5,5 odsto. Vrednost svih građevinskih radova na teritoriji Srbije iznosila je 1,6 milijardi evra, dok je prošle godine vrednost svih građevinskih radova u našoj zemlji iznosila čak 5,6 milijardi evra –  rekao je Vučević.

Vučević je rekao da je od 2012. godine izgrađeno je više od 450 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, a trenutno u fazi izgradnje novih 650 kilometara, dok je u narednom periodu planirano zaključivanje ugovora o izgradnji dodatnih 880 kilometara.


– Samo u 2023. godine pušteno je u saobraćaj skoro 90 kilometara autoputeva i brzih saobraćanica, dok je za 2024. godinu planirano da se izgrade još blizu 166 kilometara autoputeva i brzih saobraćanica – rekao je Vučević.

On je dodao da se vodi računa o ravnomernom razvoju Srbije i da će se o tome brinuti i u budućnosti.

– Kada je u pitanju putna infrastruktura same lokacije na kojima se realizuju ovi radovi su od Kruševca, Preljine, Požege, Šapca, Loznice, Novog Sada, Beograda, do Bačkog Brega, Srpske Crnje, Zrenjanina, Kikinde. Tokom mandata vlade počećemo da gradimo autoputeve  od Požege do Boljara, prvu fazu brze saobraćanice ‘Karađorđe’, od Malog Požarevca preko Mladenovca i Aranđelovca, zatim deonicu puta  Požega-Mačkat.  Nadam se da ćemo imati novca da počnemo izgradnju brze saobraćanice Kraljevo- Novi Pazar. Tokom mandata vlade koju ću uvoditi, biće će završen Fruškogorski, Moravski i Dunavski koridor, kao i sektor obilaznice oko Beograda, od Bubanj Potoka do Pančeva – naglasio je Vučević.

Istakao je da se grade i mostovi i da je trenutno u realizaciji izgradnja pet mostova.

– U fazi izgradnje su dva mosta preko Dunava, jedan gradski most u Novom Sadu i drugi most kao deo Fruškogorskog koridora. Želim da napomenem da je u izradi projektna tehnička dokumentacija za još dva mosta, jedan pešačko- biciklistički u Novom Sadu i drugi most u Bačkoj Palanci. Izrađuje se i projektna dokumentacija za drumsko-železnički most oko Beograda kod Vinče – rekao je on.

Er Srbija će do kraja mandata ove vlade imati do sedam miliona putnika, a aerodrom Nikola Tesla više od 10 miliona putnika rekao je Vučević.

– U toku je završetak radova na novom terminalu aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, koji će biti otvoren za putnike od 1. jula ove godine. Planiramo izgradnju druge faze aerodroma Rosulje u Kruševcu, izgradnju novog terminala umesto postojeće zgrade na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, kao i izgradnju hangara, platforme i parkinga aerodroma Morava u Kraljevu – rekao je on.

Kroz program „Skok budućnosti “ biće izgrađeno dodatnih 487 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica.

– Planiramo program rehabilitacije i urgentnog održavanja regionalnih državnih puteva. To znači da ćemo za četiri godine pored izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica rekonstruisati ukupno 6.000 kilometara puteva, što znači potpunu rehabilitaciju naše putne mreže – rekao je on.

Istakao je da će početkom juna počiti izgradnja železničke obilaznice oko Niša.


– Rekonstruišemo prugu Niš- Brestovac. U junu počinje izgradnja pruge Zemun Polje-aerodrom Nikola Tesla. Planiramo da rekonstruišemo pruge Vrbas-Sombor, Pančevo-Subotica, Stalać-Kraljevo-Rudnica, sa vezom do Novog Pazara, Kragujevac-Kraljevo-Čačak, Požega-Užice, Valjevo-Vrbnica, kao deo pruge Beograd-Bar, kao i deo pruge Beograd-Čačak – rekao je Vučević.

Vučević je napomenuo da je od 2012. godine do danas izgrađeno više od 100 kilometara novih pruga, a rekonstruirano više od 850 kilometara, a da je u toku rekonstrukcija na više od 200 kilometara pruga.

– U decembru ove godine pustićemo u saobraćaju 108 kilometara brze pruge od Novog Sada do Subotice, a počećemo izgradnju 230 kilometara brze pruge od Beograda do Niša. U ovom trenutku nijedna zemlja u Evropi ne gradi toliko kilometara brzih pruga kao Srbija. Nas u narednom periodu čeka rekonstrukcija i modernizacija dodatnih 2.000 kilometara regionalnih pruga. Ono što nas čeka u narednom periodu je i nastavak reforme železničkog sektora i unapređenje usluga na železnicama. Srbija gradi železnicu 21. veka, tako da očekujemo da naša preduzeća budu na tom nivou – naglasio je on.

U oblasti vodnog saobraćaja rekonstruisaće se, kako je rekao Vučević, i proširiti kapaciteti luke Bogojevo, Prahovo i Sremska Mitrovica.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR