Glas Javnosti

FRAGMENTI NOVE POLITIKE PREMA KOSOVU I METOHIJI: ŠTA URADITI – dr Duško Kuzović

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Potrebno je danas krenuti u reforme na svim nivoima društva i države. Na postojeći režim i kadar koji popunjava državnu administraciju građani Srbije više ne mogu da računaju, poručuje dr Duško Kuzović.

Situacija jeste složena, jesmo društvo u šahu, ali ne možemo da dozvolimo predaju. Naša država je bolesna zbog izdaje Aleksandra Vučića, lošeg postupanja niza državnih administracija i našeg nečinjenja. Procesi u našoj zajednici ukazuju da smo pod određenom vrstom specijalnog rata. Rešenje problema, koji je nastao oružjem i koji raste tako dugo, moguće je samo na aktivan način.

Pokretanje bilo kakve vojne akcije u ovom trenutku je neprihvatljivo zbog stanja u srpskom društvu, ekonomiji i administraciji. Vojna akcija nepripremljenog društva, koja bi se najverovatnije završila neuspehom, bila bi neka vrsta ”overe” dosadašnje veleizdaje.

Na drugoj strani, postupci separatista prisiljavaju nas da jedino rešenje problema u kome smo se našli, stoji u pravcu hibridne specijalne akcije, koja će da počne danas reformom države i društva osposobljavajući ih da se brane, a koja će se završiti punom integracijom okupirane teritorije u državu i društvo Srbije, i naplatom ratne štete.

Stoga, potrebno je danas krenuti u reforme na svim nivoima društva i države kako bismo što pre bili spremni na aktivne korake da bi u praksi mogli imali dobre rezultate.

Na postojeći režim i kadar koji popunjava državnu administraciju građani Srbije više ne mogu da računaju. Potreban je oštar i hrabar rez u svim državnim institucijama: nulta tolerancija na korupciju, odgovorni u zatvoru, a njihova imovina u vlasništvu države, bez obzira koliko to brojalo ljudi.

Treba nam politika koja daje rezultat u praksi. Za nju su potrebni novi ljudi, nova organizacija, nov sistem vrednosti, jasni ciljevi, dobro planiranje, pošteni mediji, informisani građani, kvalitetno obrazovani građani, istinski snažna ekonomija, dobra poljoprivreda, društvena klima koja daje slobodnomislećeg i agilnog pojedinca, odsustvo korupcije, jasan sistem vrednosti koji bez milosti zastupaju sve državne institucije.

ŠTA JE POTREBNO URADITI?

Potrebno je da povratimo poverenja građana u državu. Bez poverenja u državu nema pojedinca koji će biti spreman da se žrtvuje za otadžbinu, bilo kao vojnik bilo kao civil.

Domaća ekonomija ne postoji, ona je servis stranih ekonomija.

Preterane ekonomske razlike u društvu razaraju sposobnost društva za odbranu, u Srbiji više od polovine stanovništva je na ivici siromaštva a na drugoj strani imamo neprimereno veliki broj milijardera i milionera. To destimuliše duh zajedništva i volju za odbranom države.

Otvoriti nekoliko filijala od preostalih srpskih banaka na Kosovu i Metohiji.

Srbija da pokrene investicionu politiku prema KosMetu i povezuje privredne subjekte, uz poseban tretman delova sa srpskom većinom.

Država da daje investicije obezbeđujući sredstva porodicama u visini troškova života (uz dodatno zapošljavanje u javnom sektoru i novim investicijama).

Izdavanje vaučera srpskim porodicama za kupovinu robe uvezene na Kosovo iz Srbije, kao i za plaćanje javnih izdataka.

Osigurati troškove školovanja i oslobađanje od javnih troškova porodicama sa dvoje i troje srpske dece na Kosovu.

Izgraditi Mehanizam za pomoć i sigurnost porodicama iseljenim sa Kosova da se vrate u svoj zavičaj.

Načiniti popis: utvrditi stvarni broj stanovnika sa strukturom i migracionim procesima.

(Prof dr Komazecu hvala na pomoći u ovim predlozima)

NOVI PAKETI MERA

Sadašnji sistem bezbednosti je zasnovan na starim, prevaziđenim parametrima: glomazan, skup i neefikasan, pod jednoumljem, neprihvaćen od šire javnosti. On samo navodno štiti državu, a u praksi je monopol Jednog Čoveka, koji je potpuno privatizovao sve institucije.

  1. a) Definisanje vitalnog nacionalnog interesa Srbije. Da li je to „Svi Srbi u jednoj državi!“ (isključivo mirnim putem, strpljivo gradeći preduslove za taj nešovinistički cilj).
  2. b) Detekcija novih izvora ugrožavanja bezbednosti Srbije - netransparentno finansiranje stranaka, bujanje „vanparlamentarnih centara moći“ kao što je predsednik države,
  3. v) Definisanje bezbednosnih prioriteta Srbije.
  4. g) Formiranje Saveta za strategiju nacionalne bezbednosti (SSNB), interdsciplinarnog „trusta mozgova“, lišenog partijskih predznaka.
  5. d) Stvaranje objedinjene obaveštajno-kontraobaveštajne zajednice – Nacionalne bezbednosne agencije (NBA), od elitnih delova BIA, VOA i VBA, organizovane u pet glavnih direktorata od kojih je jedan za KosMet

(Prof dr Pašanskom hvala na pomoći u ovim predlozima)

PAKETI MERA

Prvi paket mera:

✓         Prekinuti pregovore sa separatistima.

✓         Ne priznajemo Briselski, Vašingtonski i Ohridski sporazum i sve ostale usmene i pisane sporazume neprijavljene domaćoj javnosti.

✓         U Skupštini Srbije doneti platformu o Kosovu i Metohiji koja će biti obavezujuća za sve lica i subjekte sa registrovanom delatnošću u Srbiji.

✓         Proglasiti Kosovo i Metohiju za okupiranu teritoriju, uz definisanje kakav odnos ima taj čin sa Rezolucijom 1244.

✓         Napustiti integracije prema EU i NATO,

✓         Proveriti da li je apsurdno dalje učešće Srbije u Savetu Evrope,

✓         Privesti pravdi odgovorne za učinjeno, kao za i nevršenje svojih dužnosti,

✓         Prekinuti sa zloupotrebom problema Kosova i Metohije, najpre za lično bogaćenje,

✓         Pregovore oko Kosova i Metohije vratiti u Ujedinjene nacije, angažovati Savet za starateljstvo UN

✓         Izbori na prostoru Kosova i Metohije, koje nije raspisala Skupština Srbije, tretirati kao nevažeće sa svim posledicama za odgovorne.

✓         Izbore u Srbiji, koji istovremeno nisu raspisani i na Kosovu, smatrati  nevažećem sa svim posledicama za odgovorne.

Drugi paket mera:

✓         Za sve odluke separatističkih snaga na Kosova i Metohije preduzimati recipročne mere.

✓         Preduzeti mere oštre saobraćajne kontrole na svim administrativnim prelazima,

✓         Za svaki pokušaj ugrožavanja interesa Srbije, Srba i ostalog nešiptarskog stanovništva na Kosovu* odgovoriti hermetičkom blokadom.

✓         Pozvati Grčku i Crnu Goru na pridruživanje blokadi (neće hteti ni smeti, ali naše je da ih pozovemo).

✓         Nulta tolerancije na krađu šume na teritoriji Srbije od šumokradica sa Kosova*.

✓         Zabrana šverca svih vrsta roba sa Kosova i Metohije prema Srbiji i preko Srbije.

✓         Prekid kanala snabdevanja narkoticima sa Kosova i Metohije preko teritorije Srbije i ometanje snabdevanja iz svih ostalih pravaca.

✓         Konstantan i efikasan policijski udar na sve poslove šiptarskih kriminalnih bandi u Srbiji, Balkanu i Evropi.

✓         Oštra zaštita nepokretnosti u vlasništvu građana Srbije na Kosovu i Metohiji,

✓         Povrat vlasništva nad nepokretnostima u vlasništvu institucija Srbije koje su međunarodne snage neosnovano predale na korišćenje separatistima.

✓         Evidentiranje svih lokaliteta manastira, crkava i grobalja (u bilo kojem građevinskom stanju da su), pripadajućih parcela, prava pristupnih puteva, kao imovina građana Srbije.

✓         Aktivna zaštita svih materijalnih i nematerijalnih kulturnih vrednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

✓         Aktivan program za zaštitu grobalja i memorijala,

✓         Da se javno zahteva od SPC da patrijarh veći deo godine da provodi u Pećkoj patrijaršiji.

✓         Formiranje kompanija za obradu poljoprivrednog zemljišta i imanja u vlasništvu Srba prognanih sa Kosova i Metohije, itd.

✓         Prekinuti sa indirektnim finansiranjem oružanih snaga Kosova*: Turska je najveći donator oružanih snaga Kosova. Istovremeno, turske firme ostvaruju ogromne prihode u Srbiji radeći poslove koji se plaćaju iz poreskog novca, To je za nas neprihvatljivo!

✓         Savremeno i prihvatljivo rešenje za sve: za nešiptarsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji naći model koji štiti i čuva vrednosti, ciljeve i osobine koje svaka zajednica smatra za bitne,

ZAHTEVI PREDSEDNIKU, VLADI I GRAĐANIMA SRBIJE

Od Aleksandra Vučića tražimo:

✓         Da poništi sve obaveze koje je, osnovano ili neosnovano, preuzeo u ime građana Srbije;

✓         Da podnese ostavku na mesto predsednika Republike kao i na sve političke funkcije u državi jer je počinio veleizdaju i državni udar,

✓         Da preda putne isprave.

Od Vlade Srbije tražimo:

✓         Da poništi sve obaveze koje je, osnovano ili neosnovano, preuzela u ime građana Srbije;

✓         Da proglasi okupaciju Kosova i Metohije;

✓         Da uz nečastan otpust iz državne službe otpusti iz službe sva lica koja imaju dvojno državljanstvo, koja nisu prošla bezbednosnu proveru, i koja ne ispunjavaju zdravstvene uslove;

✓         Da omogući slobodu zbora i govora;

✓         Da uhapsi Aleksandra Vučića i njegove saradnike zbog veleizdaje i državnog udara.

✓         Da postupi po krivičnim prijavama podnetim protiv Aleksandra Vučića za veleizdaju i državni udar,

✓         Da mirno preda upravu državom privremenoj vladi sa zadatkom da napravi presek stanja i pripremi uslove za nove demokratske izbore.

Od državljana Srbije:

✓         Ukoliko Skupština ne proglasi okupciju Kosova i Metohije i ne sprovede gorenavedene reforme - građani da se organizuju i proglase okupaciju celokupne teritorije Srbije;

✓         Da prekinu učešće u svim političkim organizacijama i da stanu u jedan front bez obzira šta govorile i radile i kakve mamce im bacali,

✓         Da uklone sve prepreke koje ih onemogućavaju u jedinstvenom otporu;

✓         Da, u skladu sa svojim obavezama predviđenim Ustavom Srbije, započnu otpor na svim nivoima, svuda i na svakom mestu;

✓         Da prekinu sa učešćem u neproduktivnim oblicima otpora – onim koji ne donose rezultat u praksi;

✓         Da odbiju sve pozive na proteste koje okupacioni režim podmeće i učestvuju samo u jednom – smeni okupacionog režima;

✓         Da prekinu saradnju sa svim nivoima državnih institucija koje ne zastupaju interese građana i države Srbije;

✓         Da izoluju sve alate represije i zavođenja straha (izvršitelji, npr);

✓         Da prekinu da finansiraju službe, institucije i preduzeća koja ne rade svoj posao u interesu građana Srbije, koja rade za okupatora ili ne rade uopšte zadatke i poslove za koje su plaćeni i angažovani;

✓         Da organizuju paralelene institucije do traženih reformi ili smene režima;

✓         Da obnove dobre odnose na svim nivoima i prekinu sva svim oblicima sukoba koji proizvode nejedinstvo,

✓         Da odbiju sve postojeće podele u društvu osim na dobre i loše ljude;

✓         Da ukidaju mržnju, netrpeljivost, strah od sugrađana i sunarodnika;

✓         Da prekinu sa praćenjem državnih kanala, režimskih medija i saopštenja okupacionig režima, kako vladajućeg tako i tzv. opozicionih jer tu nema razlike,

✓         Da zaustave eksploatacije resursa u vlasništvu građana Srbije do utvrđivanja stvarnog stanja.

UMESTO ZAKLjUČKA:

Umesto da čestita Srbija diše razbojnicima za vratom, oni dišu Srbiji. Šta više, oni poštene građane Srbije nazivaju teroristima. Režim u Beogradu, umesto da obavlja svoju dužnost, smišlja pokrivalice kojima skreće pažnju građana sa pitanja opstanka države i svakog građanina lično!

Pozivam zaposlene u BIA, VBA, VOA, i Policiji da stanu uz svoj narod a ne da brane okupacioni režim. Država nije Aleksandar Vučić! 

Pozivam Srbe sa Kosova i Metohije (i sve ostale ugrožene zajednice), da u što većem broju dođu u Beograd. Deset hiljada prisutnih vraća šanse da se pozitivno reši današnja tema, a stotinu hiljada na jednom mestu u jednom trenutku sa jasnim zahtevima i bez prevaranta u vođstvu, ima velike šanse da dovede u red celu državu.

Ako na ulice izađe mnogo ljudi sa zahtevom za smenu režima, promene imaju veliku šansu da budu mirne i bezbolne. Ako na ulice izađe mali broj građana, promene će biti skupe. Što kasnije preduzmemo akciju, cena te akcija će biti veća!

Rob koji čeka da mu neko drugi skine lance, nikad neće dočekati slobodu, već samo drugog gospodara!

Dr Duško Kuzović

(Izlaganje na Okruglom stolu na temu „Kosovo i Metohija – između okupacije i (vele)izdaje“ u organizaciji Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, Srpskog nacionalnog foruma i Narodnog pokreta „Otadžbina“ u Beogradu, 22. aprila 2024. godine)

(Mišljenja i stavovi u kategoriji “LIČNI STAV” nisu nužno stavovi redakcije GLAS JAVNOSTI)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR