Glas Javnosti

Amerikanci "zapanjeni" što ih u Srbiji doživljavaju kao pretnju

Politika
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je podrška članstvu u EU pala na 40 odsto, dok se Rusija smatra najvećim partnerom, a SAD pretnjom, pokazalo je novo istraživanje u regionu.

Iako u većini zemalja na Zapadnom Balkanu i dalje postoji snažna prozapadna orijentacija, u Srbiji raste prorusko raspoloženje, a pada podrška članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je regionalni direktor za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu (IRI) Pol Mekarti.

Komentarišući novo istraživanje u regionu koje je za IRI uradio Ipsos, po kojem je u Srbiji podrška članstvu u EU pala na 40 odsto, dok se Rusija smatra najvećim partnerom, a SAD pretnjom, i upoređujući ga za prethodnim iz 2022, sprovedenim pre Specijalne vojne operacije, Mekarti je rekao da je ovo zabrinjavajući trend.


"Bio sam začuđen koliko se Sjedinjene Države okrivljuju za rusku invaziju. Takođe, jačina podrške Rusiji u Srbiji, iako nije iznenađujuća, te dubina i velike brojke kada je reč o toj podršci, kao i viđenje Sjedinjenih Država kao pretnje. To predstavlja pravi izazov, dugoročno gledano, za integraciju regiona – ne samo Srbije – u evroatlantske institucije. Srbija je veoma važna država i ceo region zaista ne može da uđe u ove institucije, a da Srbija nije uz njega", rekao je Mekarti..

Dodao je da je greška da se Srbija ostavlja po strani dok se radi na tome da se druge zemlje regiona uvedu u EU, odnosno da se ceo region mora integrisati u Uniju.

"Predstoji nam težak posao da osiguramo da građani zemalja Zapadnog Balkana ne izgube veru u evroatlantski put. Plašim se, dok gledam ove brojke, da počinjemo da gubimo bitku. Došlo je do ubrzanja nakon ruske invazije na Ukrajinu u tom smeru", precizirao je Mekarti.

Po njegovim rečima, poruke iz vlada koje su protiv EU doprinose padu podrške članstvu u Uniji, te stav da je to "uvreda za srpski narod, da smo ostavljeni tako dugo na vašem pragu, moramo da tražimo druge partnere".

"Nije uvek tim rečima, ali čujete taj sentiment. I vlada u Srbiji učinila je mnogo da ojača odnose tokom godina, i to nije ništa novo, s Kinom, Rusijom...", dodao je.


Odgovarajući na pitanje u kojoj meri je SVO uticala na to kako se Zapad i Rusija doživljavaju u Srbiji, rekao je da se prorusko raspoloženje produbilo, ali i da se društvo polarizovalo "jer se ne može sedeti na dve stolice".  

Što se tiče SAD kao pretnje regionu, taj stav dele i ispitanici u Crnoj Gori, u kojoj je primetan pad podrške NATO-u iako je reč o članici ovog pakta, a to je po Mekartijevim rečima – odjek prosrpskog raspoloženja.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR