Glas Javnosti

Ulovljena ajkula od 200 kilograma kod Budve, dugačka 3 metra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Član Kluba za sportski ribolov “Širun” Rajko Bojanović ostvario je izuzetno zapažen ulov – hvatajući modrulja u budvanskom akvatoriju, teškog između 150 i 200 kilograma

Modrulj ili plava ajkula, dugačka više od tri metra i teška 200 kilograma, ulovljena je u Budvi na otvorenom moru na plivajući parangal.

Rajko Bojanović, član Kluba za sportski ribolov "Širun", ulovio je morskog psa i rekao da će biti prepariran u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, a da je izložba planirana u septembru.
 

Modrulj, poznat i kao plava ajkula, važi za jednu od najljepših i najrasprostranjenijih ajkula na svetu.

Ulovi modrulja iz proteklih godina pokazuju da se ta vrsta morskih pasa u Jadranskom moru najčešće viđa u proleće. Kao najverovatniji razlog učestalim viđenjima i ulovima modrulja tokom proleća, iz Instituta za biologiju mora u Kotoru su naveli reproduktivne aktivnosti jedinki modrulja, koji se u ovo doba godine pare i na svet donose mlade.

Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cele godine, gotovo se polovina jedinki zabileži samo u maju mesecu, saopšteno je nedavno iz iz Instituta za biologiju mora u Kotoru, uz napomenu da su najverovatniji razlog učestalim viđenjima i ulovima modrulja tokom prolećnih meseci "reproduktivne aktivnosti jedinki modrulja, kod kojih se u ovo doba godine dešava parenje i donošenje mladih na svet".

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR