Glas Javnosti

Evo koliko se treba zadržavati u toaletu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Susrećem se s pacijentima koji traže pomoć za razna stanja čiji su uzroci svakakvi, od porađanja do hroničnog zatvora, napisao je dr. Evan Goldstejn.

On je američki analni hirurg iz Njujorka, a nedavno je napisao kolumnu o tome šta ljudi najčešće pogrešno rade kada je u pitanju odlazak u WC.

"Susrećem se sa problemima kod pacijenata koji nastaju od preteranog brisanja grubim toaletnim papirom, ali i s osipima, raznim gljivičnim ili bakterijskim iritacijama zbog prekomerne upotrebe vlažnih maramica. Susrećem ljude koji pate od hemoroida, koji se pronašli neobašnjivu krv u stolici. Razgovaram s pacijenticama koje se jednostavno ne osećaju poželjno zbog neželjenih dlačica ili neujednačene pigmentacije", kaže dr Goldstejn.

Sudeći po njegovim savetima, najbolje bi bilo da posetite toalet onda kada osetite stvarnu potrebu.

"Jednostavno idete u WC, pričekajte 30 sekundi do jednog minuta - koliko bi trebalo biti potrebno da stolica izađe van, nežno obrišite svoju pozadinu i ne zaboravite da operete ruke. Vrlo je jednostavno, ali nažalost navika je manjine. Većina dugo skroluje po telefonu i tako provedu previše vremena na WC šolji", dodao je doktor.

Ističe da ne postoji pravilo koliko puta dnevno je u dovoljno za obavljanje velike nužde, ali postoji koliko vremena zdrava osoba treba da provede maksimalno na WC šolji. Nakon što osetite potrebu i sednete, obavljanje velike nužde trebalo bi da traje od 30 sekundi do jednog minuta. Ako vam treba duže od toga, nemojte da silite sebe, savetuje dr Goldstejn i dodaje da ako nakon jednog minuta ne uspete, ustanite, prošetajte, popijte vode i kada opet osetite potrebu, vratite se na WC. 

Glas javnosti/ M01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR