Glas Javnosti

Vrednost kompanija Redit skočila zbog veštačke inteligencije

Svet
Autor: Glas javnosti

U saopštenju se ističu napori kompanije Redit da proširi svoje izvore prihoda i udalji se od reklamnog oglašavanja.

  • Pristupom sadržaju platforme Redit, ChatGPT će imati mogućnost da ga bolje "razume" i da "uči" koristeći sam sadržaj
  • Redit će dobiti funkcije koje pokreće AI
  • Dogovor je napravljen u trenutku kada se vodi pravna bitka oko autorskih prava sadržaja koji koristi AI za učenje

Akcije kompanije Redit (Reddit) skočile su za više od 10 odsto nakon što je firma saopštila da je sklopila partnerski ugovor sa OpenAI. Prema sporazumu, kompanija koja stoji iza ChatGPT će dobiti pristup Redit sadržaju, i sa sobom će doneti funkcije koje pokreće veštačka inteligencija.

U saopštenju se ističu napori kompanije Redit da proširi svoje izvore prihoda i udalji se od reklamnog oglašavanja, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovaj dogovor dolazi u trenutku kada se sve veći broj vlasnika autorskih prava nalazi pred pravnim izazovima zbog korišćenjem njihovog materijala od strane AI firmi.

U četvrtak je Soni, koji je najveći muzički izdavač na svetu, poslao pisma Guglu, Majkrosoftu i OpenAI sa zahtevajući informaciju da li su za razvoj AI sistema korišćene pesme u vlasništvu Sonija..

Poslednjih meseci OpenAI je takođe dogovorio poslove sa nekoliko izdavača, uključujući Asosijeted Pres (Associated Press) i Fajnenšl Tajms (Financial Times).

U međuvremenu, Gugl je u februaru najavio partnerstvo koje omogućava tehnološkom gigantu da pristupi Redit podacima u cilju obuke svojih AI modela.

I u EU i u SAD, postavljaju pitanja da li je obučavanje alata veštačke inteligencije na takvom sadržaju kršenje autorskih prava ili da li spada u izuzetke "fer upotrebe i privremenog kopiranja".

Ovo pitanje se testira na sudu u SAD, u nekoliko pravnih slučajeva koji odvojeno zastupaju ljude kao što su autor Igre prestola Džordž RR Martin, komičarka Sara Silverman i Njujork tajms.


Ove nedelje, OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja podržava ChatGPT.

Kompanija je rekla da će GPT-4o biti dostupan svim korisnicima ChatGPT-a, uključujući i one koji nisu pretplatnici.

Brži je od ranijih modela i programiran je da zvuči razgovorno u svojim odgovorima na upite.


Glas javnosti / T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR