Glas Javnosti

BUDIMIR: Nakon rezolucije o Srebrenici počeće pravno kažnjavanje Srba

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Ministar u Vladi Srpske Željko Budimir je napomenuo da se na osnovu presuda Haškog tribunala tražila osnova da bi se donela rezolucija o "genocidu" u Srebrenici, pošto je pre toga propao pokušaj da se ona donese u Savetu bezbednosti UN.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir smatra da postoji realna opasnost od revizije tužbe BiH protiv Srbije, te dodaje da nema sumnje da će nakon rezolucije o Srebrenici početi pravna kažnjavanja Srbije, Srpske i srpskog naroda.

Budimir, koji je i profesor međunarodnih odnosa, istakao da je revizija tužbe za genocid BiH protiv Srbije moguća posebno u aktuelnim okolnostima, gde više nema ni traga međunarodnom pravu.

"Cilj rezolucije nije rešavanje nekakvih problema, kako oni kažu, već otvaranje političkih i pravnih procesa protiv Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda. To je u pozadini rezolucije, kao i otvaranje Pandorine kutije kojom treba da se poništi sav napredak koji se desio između naroda i Srbije i BiH", rekao je Budimir.

On je istakao da nema sumnje da će nakon rezolucije u Generalnoj skupštini UN definitivno početi pravna kažnjavanja srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske i da će se dešavati dva pravna procesa.

"Jedan je striktno primenjivanje Inckovog zakona kojim će se kažnjavati negiranje genocida u BiH, a nakon toga idu tužbe protiv Srbije. Varamo se ako mislimo da tu postoje racionalni elementi koji treba da govore o suživotu i pomirenju u BiH", rekao je Budimir.

Kada je reč o formalnim procedurama oko revizije tužbe, Budimir je ocenio da je to teško da se desi, ali kako ističe, ukoliko se zna kako su donošene presude u Haškom tribunalu za genocid i u Sudu BiH, onda se jasno vidi da su svi procesi uvezani.


Budimir je napomenuo da se na osnovu presuda Haškog tribunala tražila osnova da bi se donela rezolucija o "genocidu" u Srebrenici, pošto je pre toga propao pokušaj da se ona donese u Savetu bezbednosti UN, pa se sada ide u Generalnu skupštinu.

"Ne donosi se to zbog moralne satisfakcije, već zbog diskreditacije jednog naroda, u ovom slučaju srpskog. Cilj je izbacivanje srpskog naroda iz političko-istorijske pozicije koju je ostvario Dejtonskim sporazumom", ocenio je Budimir.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR