Glas Javnosti

Most bez puta: Vijadukt od 400 metara koji nema nastavak na put

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Finansiranje projekta odobreno je još 2008. godine

Vlasti u SAD već dugo planiraju projekat brze železnice od Los Anđelesa do San Franciska za koji se očekuje da će koštati više od 100 milijardi dolara, ali kritičari tvrde da nemaju mnogo toga da pokažu - osim mosta od 0,3 milje (0.48 km) koji ne vodi nigde.

Uprkos tome što je početno finansiranje odobreno još 2008. godine, ova linija brze pruge je još uvek daleko.

Do sada je izgradnja tek u najranijoj fazi i dalja sredstva su korišćena za planiranje životne sredine u okviru Sistema Faze I.

Međutim, kalifornijska uprava za brze železnice nedavno je objavila jednu od završenih deonica izgradnje - završenu još 2018. i koja je sama po sebi koštala milijardu dolara.

Ovo je deo mosta dužine 0,3 milje (0.48 km), koji se zove vijadukt reke Frezno u okrugu Madera, i izazvao je ismevanje u delu javnosti jer ne vodi nigde.


Slike koje su nadležni podelili pokazuju da nije povezan ni sa ničim na oba kraja. Ipak, neki tvrde da to ukazuje na veći projekat koji sledi.

Proteže se iznad puta u blizini niza kuća - paralelno sa drugom železničkom prugom - ali trenutno nema svrhu.

Čak se i Elon Mask podsmevao na društvenoj mreži X nedavnoj objavi o napretku izgradnje a i drugi korisnici ove društvene mreže su se uključili svojim komentarima.

Međutim, jedan broj onih koji su ga kritikovali izneli su lažne tvrdnje o vijaduktu, njegovoj ceni i vremenu koje je trebalo da se završi.

Otkako je završen pre šest godina, posle tri godine izgradnje, završeno je još desetine objekata i preko stotinu milja (160 km) je u aktivnoj izgradnji u celom projektu.

Zbog veličine šina za prugu velike brzine, ovakvi projekti su često složeni, skupi i dugotrajni te se i kalifornijska brza pruga se ne razlikuje.

Ova pruga bi ušla u upotrebu neko vreme početkom 2030-ih, ali, navodno, ukidanje ovog projetaje i dalje mogućnost.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR