Glas Javnosti

EK sumnja u „iskrenost“ AI sistema Majkrosoftovog pretraživača

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija odredila je Majkrosoftu da do 27. maja obavezno dostavi dokumente koji se odnose na korišćenje generativne veštačke inteligencije (AI) u njegovom pretraživaču Bing.

Obvezujući rok se odnosi na dva sistema – ‘Copilot in Bing’, višenamenski sistem koji može stvarati tekst i slike na osnovu upita korisnika, i ‘Image Creator by Designer’, generator slika.

Komisija sumnja da AI generiše lažne informacije, poznate kao „halucinacije“, iz ovih sistema, kao i ‘deepfake’ generisan veštačkom inteligencijom te manipuliše korisnicima, čime se potencijalno krši EU Zakon o digitalnim uslugama (DSA).

DSA je sveobuhvatni propis o mrežnom sadržaju koji između ostalog zahteva da vrlo velike platforme poput Majkrosofta kontrolišu širok niz različitih rizika povezanih s njihovim uslugama.

Generativni AI sistemi omogućavaju korisnicima stvaranje sadržaja pomoću upita. Primera radi, od sistema se može tražiti da odgovori na pitanja, da se napiše esej, priča ili pesma, te da se generiše slika ili zvuk.


"Halucinacije“ se javljaju kada korisnik postavi pitanje generativnom AI sistemu i dobije netačan odgovor. ‘Deepfakes’ uključuje namerno korišćenje veštačke inteligencije za manipulaciju slikom ili videom stvarne osobe kako bi se lažno predstavila – na primer, kako bi im se stavilo određene reči u usta.

Ako Majkrosoft ne dostavi tražene dokumente na vreme, DSA omogućuje Komisiji da kazni firmuu do jedan odsto njenog globalnog godišnjeg prihoda te nametanje dodatne kazne do pet odsto njenog dnevnog prihoda.

Ako Komisija na kraju zaključi da Majkrosoft nije uspeo da ublaži rizike navedene u DSA, kazne bi mogle dostići šest odsto globalnog godišnjeg prihoda.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR