Glas Javnosti

Zaduživanje na 30 godina ili iznajmljivanje stana?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Koliko je isplativa kupovina zavisi od mnogih faktora.

Dilema pred onima koji bi da reše stambeno pitanje jeste da li da kupe stan na kredit i tako se dugoročno zaduže ili im je, ipak, bolja varijanta podstanarski život.

Oni koji se odluče da uzmu kredit za kupovinu stana treba da sagledaju kakve su im finansijske mogućnosti, a prethodno da li imaju dovoljno novca za učešće za stambeni kredit. 

Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva kaže da se uvek postavlja to pitanje da li je pravi moment da se uzme kredit i kada je pravi momenat za takvu odluku.

Gavrilović navodi da je pravi moment onda kad je stan neophodan.

– Neko ko zasniva ili planira proširenje porodice, potrebna je nekretnina. Tim ljudima je taj momenat možda pravi, ne uzimajući bilo šta drugo u obzire – rekao je on.


Ako postoji neki drugi ugao sagledavanja i nekome nije preko potrebna nekretnina za stanovanje, Gavrilović kaže da su se tako pojedini u nekom prethodnom periodu, kada su bile niže cene nekretnina i kamatne stope, odlučivali da ulože u nekretninu, ali da ih je posle izvesnog vremena sačekao rast kamatnih stopa.

– Doduše, porasla mu je i cena nekretnine, i onda može da je, na primer, izdaje za veću kiriju – dodaje on.

Međutim, kako dodaje Gavrilović, i to je promenljiva kategorija.

– Šta ako se taj rat do kraja godine okonča, Rusi krenu da odlaze, vraćaju se u zemlju, ostaće stanovi prazni, onda će krenuti da padaju cene – naveo je Gavrilović.

Šta pokazuje kalkulator isplativosti?

Dilema da li se više isplati zaduživanje na 30 godina za kupovinu stana ili podstanarski život uvek je aktuelna.

Koliko je isplativa kupovina stana, zavisi od lokacije, cene kvadrata i visine kirije, ali i od kreditne sposobnosti pojedinca i od toga da li ima učešće za stan, jer neke banke traže i 20 odsto od vrednosti nekretnine

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR