Glas Javnosti

Amerikanci očekuju da će im se ekonomija srušiti

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mišljenja o američkoj ekonomiji variraju, ali jedna grupa ima izrazito odlučan (i sumoran) stav.

Sve više korisnika foruma "Redit" priprema se za pad američke ekonomije nalik onom u Sovjetskom Savezu.

Od ulaganja u akcije vojnih kompanija, do odbijanja štednje u gotovini, ekonomska čaša nije napola prazna u očima ovih ljudi – skoro je suva. Uz to, pokret postaje sve popularniji, i članstvo u podgrupi foruma nazvanoj "ekonomski kolaps" poraslo je za 80 odsto od kraja 2021. do kraja 2023.

Čak i prolazno interesovanje za potencijalni pad privrede raste. Pretrage za "slom berze" i "ekonomski krah" porasle su za 17 i 15 odsto, prema podacima koje je prikupio portal.


Opšti pesimizam odražava šta Amerikanci misle o svojoj ekonomiji. Srednja klasa veruje da život kojem su težili više nije moguć. Zaposleni i oni sa kakvim-takvim prihodima jedva sastavljaju kraj s krajem, a čak ni oni koji idu u penziju nisu finansijski spremni.

Visoke hipotekarne stope na tržištu nekretnina već neko vreme predstavljaju problem. Da stvar bude gora, sve više kuća u SAD vredi znatno manje od hipoteka koje ih finansiraju.

Iako je stopa nezaposlenosti niska, broj kompanija koje podnose prijave za stečaj raste, što znači dalje odlaganje smanjenja kamatnih stopa. To je podstaklo neke stručnjake da spekulišu da će se privreda SAD srušiti pre nego što dođe do toliko željenih i iščekivanih rezova.


Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR