Glas Javnosti

DANAS JE KATOLIČKI USKRS

Društvo
Autor: Glas javnosti

Hrišćani širom sveta koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju najveći hrišćanski praznik - uskrsnuće Isusa Hrista, a u Beogradu je sinoć održano Uskršnje bdenje u katedrali Uznesenja Blažene Device Marije.

Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne i brojne manje crkve.

Uskršnje slavlje za vernike označava kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove.


Vatikan (Foto: Printskrin RTS)

Jaje predstavlja simbol obnavljanja prirode i života, a uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju. Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet ponovio je da je veoma važno da se sačuvaju običaji i da se Uskrs proslavi sa porodicom.


(Foto: Printskrin RTS)

On je podsetio da se na Veliki petak podseća na smrti Isusa na krstu, da je danas u katoličkoj crkvi miran dan - ništa se ne radi, i da noćas, bdenjem počinju pripreme za Uskrs, koji znači da je Bog u Isusu pobedio smrt.

U uskršnjoj poslanici nadbiskup Nemet je poručio je da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.


Papa Franja (Foto: Printskrin RTS)

Nadbiskup je čestitao Uskrs svim vernicima koji ga slave sutra i naveo da je glavni zadatak naveštavanje radosne vesti o tom prazniku i da nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, kao ni greh ni prevara, već Božji večni život.


Glas javnosti/R04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR