Glas Javnosti

POLJSKI PREDSEDNIK: AKo Rusija pobedi Ukrajinu može da napada i druge

Svet
Autor: Glas javnosti

Poljski predsednik je saopštio i da njegova vlada neće moći da isporuči Kijevu protivraketnu bateriju Patriot

Poljski predsednik Andžej Duda saopštio je danas da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na druge zemlje, ako njene snage pobede u ratu protiv Ukrajine.

On je dodao i da predviđa novi vojni pritisak Kremlja u narednim nedeljama.

Duda je, u razgovoru za Blumberg na marginama Katarskog ekonomskog foruma nije naveo da je napad na ukrajinske susede neizbežan, ali je upozorio da su saveznici u NATO ranjivi.


"Ako uspeju da pobede u Ukrajini, ako uspeju da ostvare svoje ciljeve, napašće druge zemlje.To bi mogle biti baltičke države, možda bi to mogla biti Finska, možda Poljska", rekao je Duda.

On je dodao i da se nada da će pomoć Ukrajini stići pre nego što počne nova ofanziva Rusije koja prema njegovim očekivanjima može početi u prolećnim mesecima.

Poljski predsednik je saopštio i da njegova vlada neće moći da isporuči Kijevu protivraketnu bateriju Patriot, navodi Blumberg.

Poljska je "u potencijalno opasnoj zoni " i treba da dopuni svoje resurse, rekao je on, govoreći o tenkovima, avionima iz sovjetskog vremena i vojnoj pomoći Ukrajini u vrednosti od četiri milijarde dolara.

"Sada moramo da se brinemo o sebi" naglasio je Duda.

Poljski lider, koji je među prvima najavio prisustvo na Samitu o postizanju mira u Ukrajini, koji će biti održan narednog meseca Švajcarskoj i na kome će se razgovarati o mirovnom planu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da je neophodno da Ukrajina povrati kontrolu nad celokupnom okupiranom teritorijom.

Šefovi država i vlada više od 160 zemalja, uključujući Grupu sedam, Grupu 20, Evropsku uniju i zemlje BRIKS-a, pozvani su na skup u blizini Lucerna od 15. do 16. juna, a Rusija koja se ne nalazi među njima je saopštila da je samit beznačajan bez učešća Moskve.


Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR