Glas Javnosti

NOVA STUDIJA POKAZALA: Nova vrsta testa koja brzo potvrđuje sepsu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Novi objektivni test može pomoći da se ubrza dijagnostika potencijalno, po život opasne sepse, pokazuju podaci studije.

Lekari obično moraju u velikoj meri da zavise od vitalnih znakova, kliničke procene i hemokulture, što može potrajati nekoliko dana, da bi dijagnostikovali stanje.

Test IntelliSep, koji je prošle godine dobio američko odobrenje za otkrivanje sepse kod odraslih, pruža informacije o imunološkoj aktivaciji i stratifikaciji rizika od sepse za manje od 10 minuta, koristeći uzorak krvi, prema proizvođaču Cytovale.


„Jednostavno rečeno, IntelliSep istiskuje bela krvna zrnca i karakteriše njihove odgovore – koji se razlikuju kod pacijenata sa sepsom i onih koji je nemaju – koristeći najsavremeniju tehnologiju“, navodi kompanija na svojoj veb stranici.

Među 1.002 pacijenta sa znacima ili sumnjom na infekciju u odeljenjima hitne pomoći u sedam bolnica, test je bio podjednako dobar ili bolji od drugih kliničkih indikatora u identifikaciji onih koji verovatno imaju sepsu i daleko bolji od drugih metoda za isključivanje sepse. 

Test je takođe mogao da predvidi koliko će teško pacijenti biti bolesni, a to je procenjeno na osnovu stope preživljavanja, dužine boravka u bolnici i korišćenja bolničkih resursa.

„Ova studija prvog objektivnog merenja imunološke aktivacije može da bude od koristi osoblju hitne pomoći kada su u pitanju pacijenti koji potencijalno imaju sepsu“, navodi u saopštenju vođa studije dr Holis O’Neal iz LSU Nju Orleansa.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR